Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Nejdůležitější wellness tip: spánek

V nové Marianne se od zajímavých žen dozvíte, jak se starají o svá těla. Jedna z nich, boxerka Terezie, tvrdí, že většina lidí silně podceňuje regeneraci a spánek. Když pořádně nespíme, nikdy nezhubneme. Co bychom měli o spánku vědět?

1. Klasické rady
Na noc nejezte těžká jídla – vepřová kolena a jim podobná –, raději si připravte horké mléko s medem nebo meduňkový čaj. Taky bychom si měli vyvětrat a spát v čerstvě vypraných, po levanduli vonících peřinách.

2. Zakázané látky
Káva dobrému spánku neprospívá, veškeré kofeinové nápoje byste měli vynechat už šest hodin před ulehnutím. Kofein se váže na adenosin, látku, kterou mozek vytváří v okamžiku únavy, a tím zablokuje receptory a oddálí nástup spánku. Pozor i na skryté kofeinové pochutiny, třeba na čokoládu, čaje (dokonce i ochucené ledové), kolu a i slunečnicová semínka.
A rozhodně není vhodné dát si před psaním nějaký ‚šláftruňk‘. Ono se po alkoholu možná lépe usíná, protože se zbavíte tenze, ale alkohol je budivý, a spánek je pak přerušovaný a nekvalitní. Mnohem lépe než panák slivovice funguje krátká procházka.

3. Bez techniky
Neberte si do ložnice laptopy, iPady ani mobilní telefony… Modravé světlo, které z nich čiší, totiž potlačuje uvolňování hormonu melatoninu, který podporuje spánek. Mozek se totiž aktivuje světlem a pak jsme všichni sovy. I proto je lepší spolehnout se na klasický budík-ciferník než na buzení v mobilu. Elektronický přístroj vás totiž nutí mnohem víc stimulovat mozek, už jen tím, když v noci rozzáříte jeho displej. Místo sledování televize před usnutím můžete třeba plést, luštit křížovku nebo psát deník…

4. Žádné výkyvy
Spíte přes týden jen pět hodin denně, protože vstáváte do práce, a o víkendu všechno dospáváte? I to je pro organismus zátěž, je to podobné, jako kdybyste dvakrát týdně prožívali jet lag. Mozek má rád rutinu, a tak se celý týden snažte uléhat i vstávat v podobný čas.

5. Pomozte si
Hodinu před ulehnutím si udělejte kvalitní zelený čaj, ten totiž obsahuje L-theanin, který navozuje stav hluboké relaxace a zároveň umí navodit pocity ranní svěžesti. Nebo zkuste bylinky – třeba třezalku tečkovanou, zmírňuje mírné formy deprese a snižuje úzkost, meduňka lékařská zase zklidňuje a navozuje spánek. Vyzkoušet můžete i doplněk stravy Happy Dreams (345 Kč), díky kterému bude váš spánek hluboký a uvolněný.