Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Nejlepší potěšení

Zkuste si vypěstovat přísady pro gurmánské experimenty nebo si kupte kytku, po jaké už dlouho toužíte.

Redakce Marianne | 12. 02. 2013

Květiny jako dárek

Příležitost pro květinu je vždy, když si ji vytvoříte.

Z LÁSKY
Jelikož málokterá žena odolá květinovému daru, jsou rostliny ideálním prostředkem k rozmazlování milované bytosti. Při všem tom hýčkání pak už zbývá jen nezapomenout na chudáka kytku, aby ze záplavy lásky vyšla živá, ideálně též rozmazlená a spokojeně rostoucí.

V KVĚTINÁČI
Doporučujeme investovat do rostliny živé, v květináči, protože i ta sebekrásnější kytice nakonec uschne, zatímco péče o živou rostlinku bude udržovat stále živou i vzpomínku na příležitost, kdy jste ji darovali či dostali.

PRO SEBE
Ve voňavých čajích, koupelích nebo ve vlastnoručně vyrobeném krému se uplatní především různé druhy aromatických bylinek a květin.

Sami doma

Ze semínka, nebo ze supermarketu?
Pokud máte trpělivost, můžete mít se semínky lepší výsledky než s neduživými rostlinkami ze supermarketu, které jsou určené k rychlé spotřebě.

Vlastní značka kosmetiky
Daří-li se vám s úspěchem pěstovat třeba levanduli, je snadné si z ní vyrobit krém. Květy zalijte olivovým olejem a uzavřete v tmavé lahvičce. Po dvou týdnech sceďte přes plátno a po kapkách vmíchávejte do krémového základu, který koupíte v lékárně (např. Ambiderman). Levandulový krém chrání pokožku proti mrazu.

Něco pro labužníky

Našli jsme čtyři subtropické druhy, které se dají s úspěchem pěstovat i v bytových podmínkách.

MANGO
Zkuste si je vypěstovat ze semene koupeného plodu, jistější ale je koupit si mango předpěstované. Je to stálezelený stromek s bílými květy. Zaštipováním výhonů dosáhnete kompaktního vzhledu. Aby mango plodilo, ocení v zimě umělé osvětlení, šero mu nevyhovuje.

KUMQUAT
Toto ovoce stromu Fortunella japonica, nazývané také ‚trpasličí mandarinka‘, se konzumuje i se slupkou, která je dokonce ještě sladší než dužina. V bytě se mu daří překvapivě dobře, přes léto ocení letnění v polostínu na balkoně. Jakmile se objeví první květy, máte vyhráno, stromek plodí bohatě!

OLIVOVÁ RATOLEST
Olivovník (Olea europaea) je poměrně odolný stálezelený stromek, který můžete pěstovat za předpokladu, že v zimě nemáte tendenci přetápět interiér nebo máte k dispozici zimní zahradu. Chcete-li se dočkat plodů, musíte stromku zajistit dostatečnou zálivku, a to hlavně na jaře, v létě pak každé dva týdny hnojit. I kdyby na sklizeň nedošlo, patří olivovník mezi nejkrásnější stromy vůbec.