Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Nejlevnější dovolená? V mobilním domu!

Španělské architektonické studio Ábaton představilo v loňském roce zbrusu nový projekt tzv. Portable Home. Jde o mobilní obydlí, které se snadno přepravuje po silnici a může být umístěno prakticky kdekoli. Asi tak jako maringotka nebo karavan. Od těchto dvou se ale liší tím, že nabízí skutečně plnohodnotné bydlení, ve kterém se dá ve dvou dlouhodobě a komfortně žít.

Redakce Marianne | 26. 02. 2014

Obydlí už na první pohled působí velmi jednoduše. Skoro jako domy stavěné ve skandinávském stylu, které jsou syrové, strohé, ale zároveň i moderní a dekorativní. Nenechte se zmást jeho subtilním vzezřením. Ve skutečnosti se jedná o robustní objekt vyrobený z velké části z recyklovatelných materiálů. Konstrukce je z masivního dřeva, vnitřek z dřevěných panelů vyrobených z jedle španělské a jako vnější obklad byly použity cementovláknité desky. Dřevo bylo pro architekty jasnou volbou. Celé budově přidává klid a rovnováhu a zároveň citlivě zapadá do okolní krajiny. Obvodové konstrukce tvoří provětrávaná fasáda s vrstvou tepelné izolace o tloušťce deset centimetrů.

dum_11dum_3

Zdroj: www.abaton.es; photo by Juan Baraja

Celková rozloha mobilního domku je 27 m2, rozdělen je do tří částí. Dveřmi vstoupíte přímo do útulného obývacího pokoje, který je spojený s kuchyňkou. Z jedné strany je pak ložnice a z druhé malá koupelna. Nábytek, doplňky i textilie jsou laděné do světlých přírodních tónů, které interiér krásně prosvětlují. Denní světlo sem proudí skrze prosklené posuvné dveře a jedno menší a jedno větší okno ze stran domu. Dům z místa na místo převáží kamion. Na návěs se zvedá pomocí jeřábu a lan, která se zaháknou do dvou masivních háků umístěných na střeše. 

dum_4_copydum_6

Ložnice a koupelna

„Viděli jsme mnoho mobilních domů a spousta z nich na nás nepůsobila příliš útulně. Člověk měl spíše pocit, že je uvnitř nějakého kontejneru. Takže náš cíl byl jasný. Postavit přenosné obydlí, které už na první pohled vypadá jako skutečný dům. Aby se tam člověk cítil skutečně dobře, bezpečně a nebyl omezený v pohybu, museli jsme pečlivě vážit každý centimetr. Z nábytku je tam jen to nejdůležitější, tedy gauč, odkládací stolek, dvě židle a postel. Úložný prostor jsme řešili jednoduchými policemi a vestavěnou skříní,“ říká jeden z architektů studia Ábaton.