Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Nemůžu se seznámit. Co dělám špatně?

Vztahy jsou oblastí života, do které plyne hodně naší pozornosti a životní energie, a to ať je máme, nebo nemáme. O těch, kterým se ve vztazích daří, říkáme, že mají štěstí, a o těch druhých, že mají smůlu. Buďto úplnou, nebo smůlu na ženy či muže. Je tomu opravdu tak?

Redakce Marianne | 20. 05. 2013

Má se to skutečně tak, že jedni potkají svého životního partnera pouze na základě štěstí? Určitě se dějí neskutečné náhody, shody okolností a ‚zásahy shůry‘, přesto si nemyslím, že štěstí je tím hlavním komponentem. Hraje spíše roli koření. Není hlavní ingrediencí jejich vnitřní připravenost pro takového partnera, schopnost využívat náhody ve svůj prospěch, otevřenost v situacích, které jsou někdy velmi prekérní a možná i notná dávka intuice, humoru a vůbec všeho možného?

Myslíte, že dlouhodobé funkční vztahy jsou založeny na jednorázovém štěstí? Každý vám potvrdí, že ti dva si spolu štěstí budují, spolu překonávají obtíže a rozpory, společně se radují.

Přestaňte sabotovat svoje vztahy!

Pokud souhlasíte se výše zmíněným, pak budete jistě souhlasit i s tím, že mnoho lidí si po svém štěstí samo šlape, odborný výrazem se jedná o sebesabotáž. Pokud se vám jeden dva vztahy nepovedly, ještě to není nutně sebesabotáž. Určitě jste se i mnohému naučili, hlavně co nedělat.

Pokud ale každý vztah končí dříve či později nezdarem nebo vůbec máte problém vztahy, popřípadě dlouhodobé vztahy navazovat, velmi pravděpodobně se tam některý z typů sebesebotáže skrývá. Začíná to už myšlením. To, jak přemýšlíme (takzvané mentální nastavení) o sobě, o světě nebo situacích, určuje, zda k sebesabotáži tíhneme, či nikoli.

Nevěříte-li, že myšlení je tak důležité, uvedu vám pár běžných modelů:

1. Všichni (muži nebo ženy) jsou již zadaní, nikdo tu už pro mě nezbývá. Nežijeme v minulém století, aby od určitého věku nebylo možné najít životního partnera. Kvůli poměrně vysoké rozvodovosti je na ‚sekundárním‘ trhu partnerů dost atraktivních kousků. Mluvím z vlastní zkušenosti!

2. Šance najít toho pravého je jedna ku milionu. Možná to zní dobře, ale není to pravda. Parametry toho, abychom s někým vytvořili šťastný vztah, splňuje hodně lidí současně.

V bodě, když se zamilujeme, pak tyto další možnosti vědomě či podvědomě zavíráme, ale dokud jsme nezadaní, stačí otevřít oči a srdce!

3. Pokud spolu dva původně zamilovaní lidé zůstanou, je z toho nakonec nuda a rutina. Je pravdou, že v dnešní době možná nevidíme tolik příkladů krásných celoživotních vztahů, to ale neznamená, že neexistují. Zkuste zaměřit svou pozornost na to, co funguje, ptejte se známých, dívejte se, uvidíte spoustu krásných párů. Možná je to jen váš strach, že to tak skončí.

Najít ho nestačí

Hledáním partnera však naše schopnost stát si v cestě zdaleka nekončí. Sebesabotujícím způsobem se můžeme chovat i ve vztahu, který jsme si tolik přáli. Důsledkem může být nespokojenost, odcizení nebo rozchod.

Zde je opět několik modelových příkladů:

1. Čekám, že partner přijde na to, co chci sám, případně vysílám pohledy, které „kdyby chtěl, musí pochopit“. Toto chování je odsouzeno k nezdaru a k velkému zklamání. Své potřeby a představy musím komunikovat (ne při hádce). Pohledy se dají interpretovat různě.

2. Dělám partnerovi „vše, co mu na očích vidím“ a doufám, že jednoho dne to ocení. Nikomu neradím odkládat své potřeby do budoucnosti nebo stavět druhého před sebe. Vztah by měl být rovnocenný.

3. Mám smůlu na muže/na ženy! Tato slova znamenají opakovaný výběr partnera, který vás zneužívá nebo využívá, nerespektuje, tají vás, podvádí, kritizuje či provádí jiné nehezké věci. Možná se budete divit, ale skrývá se za tím podvědomý vzorec s cílem potrestat se čili neustále si vybírat partnera, který kopíruje chování našeho špatného rodiče. Stát za tímto vším může i nedostatek sebevědomí a nedůvěra v to, že něžného, podporující a milujícího partnera si zasloužím.

Jak skončit se sebesabotáží?

Přestaňte dávat vinu osudu nebo partnerům. Zkuste se zamyslet, kde si ze své strany šlapete po štěstí. A pak to začněte pomali1192_3714nku měnit. Chcete se k sebesabotáži dozvědět více? Navštivte stránky www.lindaberger.cz, kde získáte Sadu první pomoci proti sebesabotáži zdarma.

Linda Berger vystudovala Fakultu humanitních studií UK, výcvik koučů u Results coaching systém, 6-figure coaching academy s Barb Wade, v současnosti se kvalifikuje na ACC při Mezinárodní federaci koučů (ICF) a je v programu neurocoachingu Winning the inner game of money Johna Assarafa.

Souvislející články

Krása

<span>Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci</span>

Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci

Cestování

<span>Cestujeme po Česku: Kam na výlet za roztomilými zvířátky?</span>

Cestujeme po Česku: Kam na výlet za roztomilými zvířátky?

Dům

<span>Moderní rustikální interiér se betonu nebojí</span>

Moderní rustikální interiér se betonu nebojí

Proměny

<span>Proměna nepraktické terasy v kouzelné letní posezení s přímořskou atmosféru</span>

Proměna nepraktické terasy v kouzelné letní posezení s přímořskou atmosféru