Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Není vám valně?

Jsou tu první chladnější rána a hned na vás ‚něco leze‘?

Redakce Marianne | 25. 09. 2012

Chřipku a nachlazení lidé často zaměňují, a to je chyba. Tahle onemocnění si jsou sice v mnohém podobná, mají ale jiný původ a také se jinak léčí. Když víte jak, snadněji se jich zbavíte.

Chřipka je virové onemocnění, které se přenáší vzduchem. Jedno kýchnutí v tramvaji nebo v kanceláři, a je to… Může mír superrychlý nástup – ráno jste v pohodě, odpoledne už trochu unavená a večer se složíte. Bolí vás svaly a klouby a k tomu šílená únava, zimnice, často vysoká horečka. Vyplatí se zůstat pár dní v posteli, hodně pít a dopřát si dost vitaminů – citrony, čerstvé ovoce. Antibiotika zde nepomůžou, leda pokud by se k chřipce přidala i infekce. Hlavně pozor na přechození, může vést nejen k zápalu plic, ale až k srdečním problémům.

Naopak nachlazení neboli ‚rýmička‘ je onemocnění lehčí, i když také nepříjemné. Je způsobené bakteriemi a na rozdíl od chřipky přichází postupně – kašel, rýma, bolest hlavy, únava…  Obvykle trvá týden, ale máte-li silný imunitní systém, můžete se ho zbavit i za pár dní. Můžete s ním bojovat například pomocí různých kapek do nosu, napařováním obličeje horkou vodou s heřmánkem, horkou koupelí nohou nebo bylinkovými čaji. Nachlazení se u jinak zdravých lidí většinou nezkomplikuje, takže stačí pár dní vydržet, nejlépe v posteli.

Tip Marianne.cz - nejlepší je prevence
Způsoby, jak se vyhnout chřipce nebo nachlazení, jsou hlavně preventivní. To znamená jíst v rizikovém období, které právě teď nastává, hodně ovoce a zeleniny, hlavně citrony, papriku, česnek… Výborná je pro naše tělo také sauna, která výrazně posiluje imunitní systém.