Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Nezáleží jen na tom, co jíte, ale v jakou hodinu

Pro zdravý životní styl a případné hubnutí je samozřejmě důležitý jídelníček a výběr správných potravin. Ovšem velmi důležité také je, zda ony správné potraviny jíte ve správný čas.

Redakce Marianne | 16. 01. 2014


Pokud se cítíte přes den unavená a bez energie, možná byste se měla zamyslet nad tím, zda jíte ‚inteligentně‘, tedy ve správnou hodinu. Není potřeba mít zásobu všech zdravých potravin, které jsou na trhu – stačí si vybrat jen některé, které vyhovují vašim potřebám a které budete jíst jen ve chvíli, kdy je to pro váš organismus nejvýhodnější.

7.00

Probudíte se a cítíte hlad? To je v pořádku. Je to znamení, že se váš metabolismus právě nastartoval. A jak říká registrovaná nutriční poradkyně Marci Anderson z Cambridge, je to také nejvhodnější okamžik, kdy byste tělu měla dopřát jídlo. Pořádnou snídaní nastartujete metabolismus. Jezte tedy do půl hodiny po probuzení, usilujte o rovnováhu komplexních sacharidů, tuků a bílkovin, které pak budou kontrolovat vaše chutě po celé dopoledne. Ideální je například ovesná kaše s ovocem, celozrnné tousty se sýrem, tvaroh s celozrnným pečivem apod.

9.00

Zaměřte se na výkon. Měla byste být plná energie (po výše uvedené snídani). Jestli jste byla zvyklá na tři šálky kávy, abyste byla pozornější a výkonnější, raději si přemíru kofeinu odpusťte. Místo kávy je vhodnější zelený čaj, který obsahuje antioxidanty, které zlepšují paměť a podporují tvorbu mozkových buněk.

11.00

Nehladovte. Snídaně vás sice připraví na dopoledne a zásobí vás energií, ale abyste zůstala spokojená až do oběda, dopřejte si malé občerstvení. Nikoli však koblihu nebo koláčky – ty by vás přivedly na pokraj hladu, protože vám po nich rychle poklesne hladina cukru v krvi. Dietoložka Anderson doporučuje vaničku nízkotučného řeckého jogurtu, protože obsahuje hodně proteinů ke snížení chuti k jídlu.

13.00

Pokud se už cítíte trošku vystresovaná z práce, doporučujeme dobít si energii obědem. Žádnou bagetou nebo knedlíky, ale něčím vyváženým. Oběd by měl obsahovat bílkoviny, sacharidy a hodně zeleniny. Ta poskytuje dostatek vitaminu B6, který pomáhá stabilizovat náladu, a prospívá tedy nervovému systému. Doporučujeme quinou – superpotravinu plnou bílkovin. U nás se jí říká merlík čilský, je přirozeně bezlepková a kromě bílkovin je významným zdrojem minerálů. Díky vláknině je i lehce stravitelná.

15.30

Odpoledne bývá zcela přirozeně dobou, kdy ubývají síly a nálada. I proto obvykle dostáváme chuť na sladké – latte, dietní kolu nebo nějaké bonbonky, kterými se pokoušíme uspokojit naše touhy. Jenže: kofein nám může (ne všem) zabránit, abychom pak večer usnuli, cukr nás ještě více unaví, takže je zapotřebí sáhnout po jiných potravinách. Vhodné jsou ořechy (mandle, vlašské či pekanové ořechy) nebo bílkovinná tyčinka (například Guareta). Dopřát si můžete ale i vaničku zeleninového tvarohu (například Svačinka) apod.

17.00

Máte-li možnost, zajděte si zacvičit. Podvečerní cvičení může posílit výkon a zvýšit energii. Před cvičením je vhodné moc nejíst, ale nejít nalačno – takže ideální jsou lehce stravitelné sacharidy, které rychle poskytnou palivo pro vaše tělo, aniž by se příliš zatížil žaludek. Třeba malý koktejl s mlékem, jogurtem a ovocem. Nemáte hlad? Stačí kokosová voda.

19.00

Večeře by měla obsahovat dostatek bílkovin, a aby tělo lépe spalovalo, můžete do jídla přidat pálivé koření, které zrychlí metabolismus (zejména v zimě je vhodné), například chilli papričky. Ty obsahují capsacian, který kontroluje chutě k jídu. Koření obecně pomáhá, abyste jedla méně tučná jídla – mají výraznou vůni a chuť. Ideální jsou česnek, oregano nebo paprika.

22.00

Jste-li noční sova, zkuste na to jít jinak. Je prokázáno, že lidé, kteří málo spí, hůře hubnou a spíše přibírají. Tělo totiž nemá šanci pořádně spalovat. Můžete-li, běžte spát kolem desáté večer. Máte hlad? Pokuste se ho zahnat sklenkou sójového vanilkového mléka, které obsahuje sacharidy, jež podporují tvorbu aminokyseliny tryptofan. Tu tělo používá k výrobě serotoninu – hormonu štěstí.