Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

O čem sní muži

Nikdo není dokonalý. Z rozhovorů s našimi kamarádkami máme ale leckdy dojem, že jsme bezchybné bytosti, jejichž dokonalost kazí jen to jediné – náš partner. Muži to ale vidí jinak.

Redakce Marianne | 3. 07. 2013


Pomůžu si jedním citátem – i muži mají své dny. Stejně jako my ženy i muži intenzivně prožívají lásky, partnerské vztahy i milostné problémy. Nesvěřují se kamarádkám při dlouhých telefonických rozhovorech, nýbrž kamarádům u pivka, a to v kratších, leč úderných větách. Stejně jako ženy i muži mají svoje představy o tom, jak by společné soužití mělo vypadat. Nakonec není vztah o kompromisech?

Více uvnitř, méně ven

Muži sice přemýšlejí, ale ne všechny svoje myšlenky vám hned sdělují. Někdy to vypadá tak, že chlap velkou část svého života věnuje svému mozkovému vzduchoprázdnu. Chyba lávky. Muži jsou většinou uzavřenější a své niterné pocity nemají potřebu verbalizovat tak mocně jako jejich protějšky. A pak – od myšlenek k činům je ještě dlouhá cesta. Proto jim i trochu vadí, když se jim ženy se vším chtějí svěřovat, nebo když naopak ženy po nich vyžadují, aby se jim duševně zcela obnažili. Co to pak způsobuje ve vztahu, o tom ví své koučka Lenka Černá.

Tvrdí, že pokud muž pocítí problém ve vztahu a chce ho řešit, je většinou už pozdě. „Muži si totiž často myslí, že není potřeba problémy ve vztahu řešit, a nechtějí o problémech s partnerkou neustále, podle nich zbytečně, komunikovat. Stává se pak, že když je partnerka opouští, nevědí vlastně proč.“ Jak říká, muži jsou u nás bohužel stále vychováváni tak, aby byli především úspěšní a bohatí, ale vztahovou a emoční inteligenci postrádají kvůli stylu výchovy. Většina pánského pokolení se proto žene za úspěchem a penězi, v oblasti vztahů se učí především od partnerek.

Mistr improvizace

Přesto není tak těžké zjistit, co vlastně muži od svých partnerek očekávají. Ať už podle vizuálního dojmu, tak i podle způsobu chování a životního stylu ocení především ženskost. Přísné, emancipované a silou se prosazující ženy nahánějí strach. Případný partner má pak pocit, že není vítaný a že mu dá hodně práce najít si vedle takové ženy místo. Bohužel se také často zaleknou názoru svých partnerek na cokoli. Nejenže ztrácejí motivaci říkat svůj pohled, ale velmi často v životě i v řešení konkrétních situací nechávají věci náhodě nebo se rozhodují spontánně. Zatímco žena většinou do detailů promyslí dovolenou, vybavení nového obýváku, partner by rád takové záležitosti řešil až při dané situaci.

„Dále mužům často vadí, že si žena po narození dětí neudělá čas na samotný partnerský život a dává přednost dětem. Mají pak pocit, že jsou na druhé koleji a ženy se jim tolik nevěnují,“ říká svoje zkušenosti z praxe Lenka Černá. Po založení rodiny, což je v prvních letech po narození dítěte velké psychické i fyzické vypětí, není snadné navázat na předchozí milostný život s přihlédnutím, že si ženy většinou neudělají čas samy na sebe. Zajít si zacvičit, něco si koupit na sebe ve výsledku pomůže udržet si mužovu pozornost. A co bezpečně ničí mužskou sebedůvěru – pochybnosti o věrnosti a pocit, že není jediný vedle vás.