Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Očima designérky: Inspirativní Milán nabije svou energií

Kdybych měla charakterizovat Milán jednou větou, řekla bych, že to je kosmopolitní metropole, která vás nabije svou energií a kde na vás inspirace doslova srší z každého rohu. Všichni jsou zde příjemní a elegantní. U příležitosti otevření Expa 2015 jsme si s manželem a jeho dospívajícími dcerami v Miláně naplánovali týdenní pobyt. Nicméně jsme se shodli na tom, že stojí za to strávit tady delší čas. Vždy tam budete mít co dělat, čím se inspirovat.

Milán byl významným městem staré Římské říše, proto jsou zde k vidění například zbytky antického hippodromu nebo kostely ze 4. století. Můžete navštívit baziliku San Lorenzo Maggiore, poblíž které je Cantina Della Vetra, kde servírují skvělou tradiční italskou kuchyni. Restaurace je v bohémské čtvrti, ze které pohodlně dojdete do Armani/Silos a odtamtud se ještě můžete vydat na kanály Navigli, které už od středověku sloužily nejprve k obraně a pak ke komerčním účelům. Na vylepšení kanálů Navigli propojující Milán s řekou Pád pracoval také Leonardo da Vinci. Navigli je zároveň název čtvrti, která je nyní velmi populární – je v ní spousta kaváren, studentů, o víkendech zde můžete zajít na trhy se vším možným: od domácích potravin přes starožitnosti až po obnošené oblečení.

armani AatyArmani/Silos
Příznivcům módy doporučuji expozici Armani/Silos, která teď byla nově otevřena u příležitosti 40. výročí značky Armani. Oblečení a doplňky Armani jsou nádherně nainstalované a v kombinaci se zajímavou architekturou tvoří skvělou podívanou, kterou byste si neměli nechat ujít. Ženské oko určitě potěší i velmi šaramantní zaměstnanci oblečení samozřejmě v modelech od Armaniho. Galerie Armani/Silos se nachází naproti oficiálnímu sídlu Armani v módní čtvrti kolem Porta Genova, která byla donedávna obyčejnou částí Milána, ale nejen díky Armanimu dostala velký šmrnc.
Moderní styl s historickým
Milán je také moderní město – po vybombardování v roce 1943 bylo nutné znovu postavit spoustu budov, které jsou architektonicky velmi povedené. Můžete zde vidět i jakýsi princip architektonického vrstvení – nové domy vystavěné na starých, fantastické vstupní dveře, které spíše připomínají umělecká díla než pouze praktickou část domu. Celkově se mi líbilo, jak existují vedle sebe staré domy s moderními a vzájemně si dávají vyniknout, neruší se. Skvělou ukázkou jsou stále perfektně fungující malé obchody v centru Milána. Zde snad kromě obchodního domu Rinascente není jediný velký supermarket nebo shopping mall.

Museo del Novecento
Další galerie, která byla nedávno otevřena, je Museo del Novecento, kde můžete obdivovat sbírku italského moderního umění z 20. století. Kromě sbírky samotné je také krásná budova muzea provedená v bílých, černých a tyrkysových barvách. V posledním patře je restaurace, ze které je úchvatný výhled na celou Piazzu del Duomo.

Rosana Orlandi aranßujeIkona vkusu Rossana Orlandi a její Spazio
K návštěvě Milána pro mě neodmyslitelně patří návštěva Spazia Rossany Orlandi, která je považovaná za ikonu vkusu. Vše, co projde Spaziem, získá okamžitě na hodnotě a jednotlivé značky chtějí mít doma všichni, kdo sledují nejnovější trendy v designu. Proto pro mě bylo příjemné, že jsem ve Spaziu zastihla samotnou Rossanu, jak přestavuje obchod a šoupe s nábytkem úplně stejně, jako to dělám já v Le Patiu. Mohla jsem s ní pohovořit, a tak mě zaujalo, že jezdí do Prahy na Designblok a nabízí lampy od českého Lasvitu.
Spazio, ač cenově zaměřené na nejvyšší vrstvu, není zvenku vidět a je celé ve stylu „shabby chic", což znamená, že tam není nic dokonalé, a přesto všichni ten nedbalý šarm milují. Prostory Spazia jsou v bývalé továrně na kravaty, kde majitelka nechala původní nábytek, oloupanou omítku, elektřinu vedenou vrchem, špatně natřené schody a v tom vystavuje trendy designové věci. Luxus trochu jinak, než si konzervativci představují.
Naopak Concept Store Corso Como mě trochu zklamal. Je samozřejmě stále krásný, ale pamatuji si ho před šesti lety jako velmi kreativní showroom, teď mi připadal více komerční a zaměřený na bohatou turistickou klientelu z Asie a Ruska.

Expo
Všem, kdo chtějí navštívit Expo, doporučuji zvolit spíše večer, protože bude menší vedro, menší fronty a hlavně pavilony jsou fantasticky nasvícené. Otevírací doba do 23 hodin tomu jen nahrává. Společně s Rossanou Orlandi doporučuji britský, rakouský a italský vstupní pavilon Zero, který byl prý již prodán do Kataru. Pro nás byl překvapivě nádherný pavilon Angoly. Večer probíhají také různá představení, měli jsme to štěstí, že jsme viděli představení Cirque de Soleil – fascinující zábava pro všechny od 3 do 90 let!

Jídlo a ubytování
K Itálii patří neodmyslitelně jídlo, proto využijte všech příležitostí se dobře najíst – kromě kantýny Della Vetra doporučuji Antica Osteria Stendhal, kam Stendhal skutečně chodil. Navíc se nachází v pěkné bohaté čtvrti Brera s úžasnými obchody s módou i designem.
Co se týká ubytování, zůstáváte-li déle, využijte nabídek pronájmu bytu na internetu, vyplatí se. Pokud se chcete rozmazlit, hotel Bulgari je jeden z nejkrásnějších hotelů v Evropě, uprostřed rušné Brery, obklopen skvostnou zahradou, a hlavně to spa...

Očima designérky: Inspirativní Milán nabije svou energií