Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Oko od narození do dospělosti

Věděli jste, že oko se vyvíjí asi až do šesti let a roste do třinácti? Že předškoláci vidí trochu jinak než dospělí? A víte, co je vetchozrakost?

Redakce Marianne | 27. 10. 2012

Zrakem získáváme kolem tří čtvrtin všech vjemů a informací. Oko je poměrně složitý orgán, začíná se vyvíjet už ve čtvrtém týdnu těhotenství. Zpočátku jsou oči umístěny po stranách hlavy embrya a teprve postupně se posouvají do středu obličejové části. Přední část očních koulí chrání víčka a řasy. Víčka se formují asi v šestém týdnu těhotenství, nejprve horní i dolní víčka rostou proti sobě, přechodně srůstají a k jejich rozdělení dochází až v šestém měsíci těhotenství. Zrak a oči se pak vyvíjejí po celou dobu těhotenství, ale ani po narození není jejich vývoj ukončen.

Když je dítě na světě

Po narození oko ještě dozrává a nejvýraznější změny se dějí v prvním roce života. Vidění není dokonalé, proto je pro lékaře velice komplikované zkontrolovat, zda novorozenec dobře vidí. „Narozené dítě od samého počátku vidí, rozeznává ale jen světlo a tmu, jeho zrak je velmi špatný, oči se pohybují nepravidelně, bezcílně a trhaně. Po týdnu se ale dítě začne otáčet za světlem, na menší vzdálenost začíná rozlišovat blízké tváře. Proto se také maminky sklánějí k dětem na vzdálenost asi 25 cm,“ vysvětluje MUDr. Věra Kalandrová, primářka z oční kliniky NeoVize.

Chůze pomáhá rozvoji zraku

Kolem jednoho měsíce začne dítě sledovat výrazné barevné předměty, jeho zrak se postupně zdokonaluje, zlepšuje se barevné vidění a dítě sleduje jednotlivé blízké i vzdálené předměty. Pohyby oči se stávají plynulejší. Postupem času rozlišuje tváře lidí, déle se dívá na některé obrázky, osoby nebo hračky. Čím dál tím více se rozhlíží kolem sebe a dokáže sledovat věci v pohybu.

V této době se také značně rozvíjí tzv. binokulární fixační reflex (souhra očí), který se zdokonaluje ke konci prvního roku života i pomocí chůze – ta přispívá k rozvoji prostorového vidění, odhadu vzdálenosti, velikosti a polohy předmětů. S tím, jak se dítě více pohybuje, hraje si a rozvíjí se i v dalších oblastech, stoupají nároky na vidění na blízko, dokáže zaostřit a pohybovat oběma očima současně.

V pěti až sedmi měsících dítě začíná také pozorovat předměty pouze očima, nemusí současně pohybovat hlavou. Některé děti mohou kvůli nevyzrálé koordinaci okohybných svalů šilhat, do šesti měsíců se občasné šilhání považuje za normální. Ale vývoj stále ještě není u konce.

Než nastoupí se z předškoláka stane školák

Zrak se stále zdokonaluje, do šesti let se dítě naučí sledovat i velmi drobné předměty, rozpoznává rozdíly a podobnosti. Objevuje svět (o tom by nejedna maminka mohla vyprávět více či méně humorné historky celé hodiny). V tomto věku je také možné odhalit různé poruchy vidění, řeší se hlavně šilhání, tupozrakost apod.

Do šesti let se rozvíjí především tzv. binokulární vidění – schopnost vidět oběma očima pozorovaný předmět, aby se nerozdvojoval. Nám to připadá normální, ale všichni jsme se to museli naučit. Ve čtyřech až pěti letech dítě rozlišuje barvy a odstíny a prostorové vidění je již plně vyvinuté. V šesti nebo v sedmi letech je ukončen vývoj. Od té doby děti vidí podobně jako dospělí. Oko však roste dál až do třinácti let. Dioptrie se obvykle ustálí až v dospělosti.

Kdy začínají oči stárnout?

V průběhu života se mohou z jakýchkoli důvodů mohou objevit poruchy zraku a vady oka, ale většina lidí zaznamená určité změny až kolem svých čtyřicátin. Přestávají vidět ostře na blízko. Této vadě se říká presbyopie nebo také vetchozrakost a je zcela přirozená. Pružnost oční čočky se postupně snižuje, a čím blíže se předmět nachází, tím obtížnější je ho zaostřit. Vetchozrakost vrcholí po šedesátce, kdy se stabilizuje a dále se už nezhoršuje. Korekci zraku lze provést pomocí brýlí na čtení, kontaktních čoček nebo oční operace. „Ta umožňuje natrvalo odložit brýle. Jedná se o metodu Prelex, při níž je původní lidská oční čočka, jejíž dioptrická hodnota a schopnost zaostřovat už neodpovídá dioptrickému stavu oka a požadavkům pacienta, odstraněna a místo ní je implantována umělá nitrooční čočka,“ říká MUDr. Kalandrová a upřesňuje: „Metodou je možné odstranit jakýkoli počet dioptrií, takže pokud vás vetchozrakost a zhoršené vidění nablízko znepokojují, můžete se nechat operovat ihned, jakmile se u vás vada projeví, nebo můžete k operaci přistoupit kdykoli později, až vás zhoršující se zrak začne obtěžovat.“