Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Olympiáda se blíží, podívejte se, která země bude mít nejlépe oblečené sportovce

Od 5. srpna vypukne v brazilském Rio de Janeiru jedenatřicátá letní olympiáda. Už teď víme, že bude naprosto odlišná od té předchozí v Londýně. Podívejte se s námi, jaké uniformy vytvořili pro týmy ze svých zemí přední světoví návrháři.

Eliška Vrbová | 26. 07. 2016
USA – Polo Ralph Lauren
Americký tým se na závěrečném ceremoniálu ukáže ve speciální kolekci od Ralpha Laurena. Hlavním prvkem jsou klasická Polo trička a celá kolekce je laděná jak jinak než do národních barev, tedy modré, červené a bílé. Kromě Polo triček obsahuje bílé kraťasy, pruhovaná trička, bílé a modré košile a další vyloženě sportovní oblečení. Pokud byste po některém kousku z amerických uniforem toužila, můžete si ho objednat na www.ralphlauren.com/teamusa.
 
Francie – Lacoste
Ve stejných barvách jako tým USA se předvede pochopitelně i Francie, jen Ralpha Laurena vymění za Lacoste. Známý krokodýl je na tričkách vyveden ve francouzské trikolóře, jinak je kolekce z velké části bílá včetně tenisek a rovných kalhot zkrácených nad kotníky. O francouzskou „haute-couture“ jak ji známe se tak úplně nejedná, rozhodně ale francouzské uniformy nepostrádají eleganci a praktičnost zároveň.
 
Velká Británie – Stella McCartney x Adidas
A do třetice kombinace bílé, červené a modré v podání britské kolekce. Britové nedávají své národní cítění na odiv jen „union jack“ barvami, ale také velkým nápisem „Great Britain“ natištěným přes celou přední stranu jednoho z dresů. Přes velké ambice Stelly McCartney ohledně módní stránky kolekce jsou uniformy víc než praktické. Látka, z níž jsou vyrobeny, je dokonce o 10% lehčí, než ta, z níž byly ušity uniformy pro olympiádu v Londýně.
 
 
Švédsko – H&M
Švédský tým se spolehl na vlajkovou loď v oblasti takzvané fast fashion, značku H&M. Protože tento švédský gigant mezi obchody s oblečením už dávno začal prodávat i sportovní módu, podařilo se mu obléknout sportovce skutečně vkusně. Jednotlivé kusy v modrožlutých barvách jsou navíc vyrobeny z recyklovatelných materiálů.
 
Austrálie – Sportscraft
Australané se se svou kolekcí od značky Sportscraft ohlížejí do roku 1924. Pruhovaná saka v retro střihu doplňují bílými kraťasy a teniskami. Muži mají žluté kravaty, ženy tak trochu letuškovské šátky. Tyto australské uniformy však rozhodně kandidují na ty vůbec nejvkusnější, jaké Austrálie kdy měla. Kromě nich jedou údajně Australané do Ria vybaveni i speciálními kondomy chránícími před virem zika.
 
Kanada – DSquared2
Kanaďané si ke své bílé a červené přidali ještě černou a samozřejmě nesmí chybět typický javorový list. Jejich olympijskou kolekci navrhovala dvojčata Dan a Dean Caten, zakladatelé a vlastníci značky DSquared2. Podařilo se jim zkombinovat elegantní červené blejzry a bílé mikiny s nápisem Canada na prsou. Ty vkusně doplnili černými kalhotami a bílými teniskami s červeným prvkem.
 
 
 
Itálie – Emporio Armani
Spolupráce mezi italským týmem a návrhářem Armanim trvá už od olympiády v Londýně. Jako jedna z mála se tato kolekce téměř nedrží národních barev, a tak se Italové v Riu představí v černobílých uniformách. Na první pohled tedy Itálii poznají jen módní zasvěcenci, kteří budou vědět, že velká sedmička zdobící bundy, mikiny a trička značí EA7, tedy konkrétní kolekci od Armaniho. Na pohled druhý si někteří možná všimnou italské trikolory na límcích triček.
 
Kuba – Christian Louboutin
Velký palec nahoru dáváme Kubáncům a jejich uniformám od Christiana Loubotina. Povedly se nejen samotné kousky z kolekce, ale také celé nafocení. Kombinace bílé, tmavě modré a červené snědým Kubáncům sluší a my už se těšíme, až se v ní na ceremoniálu ukážou.
 
Česká republika – Alpine Pro
A na závěr si neodpustíme porovnání všech zmíněných kolekcí s tou naší a ptáme se proč? Letošní kolekce se bohužel vskutku nepovedla a příště bychom ocenili, kdyby si olympijský tým ke spolupráci namísto vyloženě sportovní značky přizval některého z našich tuzemských návrhářů. A že jich zde nemáme málo.
 
 
Olympiáda se blíží, podívejte se, která země bude mít nejlépe oblečené sportovce