Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Parádní dárky od Ježíška

U Szymeczků v Třinci jsme nadělovali za vítězství v naší soutěži. Zatímco knihovna z Jitony nadchla pana Josefa, paní Andrea se radovala z doplňků Gant Home, které už před lety okukovala ve výkladu.

Redakce Marianne | 6. 12. 2012

Interiérová designérka: Janka Murínová

Nákupní košík

Nábytek Jitona: 60 000 Kč
Doplňky Gant Home: 50 000 Kč
Svítidla: 10 275 Kč
Tapeta: 6 650 Kč
Celkem: 126 925 Kč

Rámečky, ozdoby atd.
Dekorace celkem: 4 953 Kč

PROMĚNA + DEKORACE: 131 878 Kč

Vše o prostoru

Obývací pokoj tvoří dvě zóny – jedna klidnější s posezením, druhá rušnější, která hlavně v létě slouží jako komunikační mezi kuchyní a terasou. Díky francouzskému oknu je do pokoje dobrý přístup světla.

V čem byl problém

Chyběl nábytek, kde by mohly být vystaveny cenné předměty. Stůl ze skla a kovu působil chladně a neosobně, útulnost nevnášela ani světlá výmalba.

Naše řešení

Dvě stěny jsme vymalovali zemitějšími odstíny barev a na centrální stěnu jsme dali tapetu s jemně elegantním dekorem. S barvami na stěnách jsme sladili doplňky – polštáře, lampy aj. –, ale i nové kusy nábytku.

Barevná paleta

Bílou na stěnách i nábytku doplňuje tyrkysově modrá a khaki hnědá, červená vnáší slavnostní atmosféru Vánoc.

Výmalba

Na stěně je Primalex, modrá S 4030-B10G a hnědá S 5020-Y10R.

Výsledný efekt

Pokoj je útulnější a získal na elegantní stylovosti. Zároveň lépe slouží, neboť v něm vznikly nové uzavíratelné prostory k ukládání věcí.


Andrea Szymeczek nám k odpovědi na soutěžní otázku přibalila i polínko dřeva jako symbol nábytku z kvalitního masivu. Co nastartovalo její nápaditou reakci, aby přiblížila svůj vztah ke značkám Jitona a Gant Home? „Dva momenty,“ svěřuje se Andrea při naší návštěvě v třineckém rodinném domku. „Před odchodem na mateřskou jsem pracovala v Praze a často chodila okukovat výlohy obchodu Gant Home, ale nikdy jsem nenašla odvahu k nákupu. Druhým impulzem bylo, když jsem na webových stránkách Jitony zjistila, že úchytky u jedné ze skříní se shodují s úchytkami na komodě po prababičce.“

Komoda je více než sto let stará a kutilský Andrein tatínek ji měl v dílně, kde v ní skladoval oleje. Andrea komodu zachránila ve chvíli, kdy hrozilo její spálení. „Zrenovovali jsme ji, a protože má pro mě velkou cenu, chtěla jsem, aby zůstala v obývacím pokoji i po proměně." Komoda splnila svoji dějinnou úlohu ještě podruhé, když se Andrea rozhodovala mezi variantami proměny obývacího pokoje, které jí předložila naše interiérová designérka Janka Murínová. Varianty byly dvě – jedna moderní a druhá v rustikálním stylu, přičemž součástí obou byla výhra v podobě nábytku z Jitony v ceně 60 000 korun a doplňků Gant Home v ceně 50 000 korun.

„Andrea si pohrávala s myšlenkou proměny v moderním duchu. Když ale viděla vitrínu z poctivého kusu bíle mořeného borovicového dřeva, která byla součástí druhé varianty proměny, uvědomila si, že právě takový kousek by se ke komodě po prababičce náramně hodil. A navíc by potěšil i jejího muže,“ říká designérka. Józef Szymeczek totiž přednáší historii na Ostravské univerzitě, má mnoho knih, některé z nich vzácné, a tak by je rád viděl vystavené a zároveň chráněné sklem.

Díky výhře v naší soutěži mohli Szymeczkovi zrušit dvě police z Ikea, na které část knih ukládali až dosud. Chladně působící stůl ze skla a kovu mohli přemístit do kuchyně. Štědrovečerní tabuli, u které si tradičně už po několik generací čtou ve staropolštině kázání z téměř dvě stě let staré knihy, si letos poprvé užijí u fortelně vyrobeného stolu z masivu.

V obývacím pokoji kromě stylové vitríny s vnitřním světlem přibyly další úložné prostory v podobě nové nízké komody a nízkého stolku se zásuvkami u sedací soupravy. Kromě jídelního stolu je součástí všech nových kusů nábytku i prvek z masivní borovice mořené nahnědo. Bezvadně se hodí k dřevěným zárubním dveří v místnosti, ke starým židlím o něco světlejšího odstínu, ke komodě po babičce, k podlaze, ale i k novým lampám na dřevěných nožkách.

Hnědému odstínu dřeva a béžovému potahu sedačky uzpůsobila designérka i zemitější tóny nové výmalby, výběr tapety i barvy závěsů a nové rolety, takže pokoj dnes působí příjemně útulně.

Řekli o proměně

Designérka Janka Murínová: „Když Andrea viděla, že zbylo ještě dost tapety, kterou jsem navrhla pro největší ze stěn, sama se pustila do otapetování poličky na protilehlé stěně. Naprosto chápala, že béžová barva žádá kontrast ve formě khaki hnědé a tyrkysově zelené, ke kterým by leckdo nenašel odvahu. Na Szymeczkových se mi líbí, že se u nich v rodině některé kusy nábytku dědí a že počítají s tím, že i tento nábytek z masivu by jednou mohli zdědit jejich vnuci.“

Andrea Szymeczek: „Dědeček je velký kutil, postavil už i malou vodní elektrárnu, ale sestavení skříně mu dalo zabrat přes tři hodiny. Nicméně jsme vám moc vděční! A to nejen za nové věci, ale i za podněty a vedení, protože kdybychom pokoj zařizovali bez Janky, absolutně by to nebyl ten, který tu dnes máme a který se nám moc líbí. Jenom ty krásné mísy, misky a vůbec sklo z Gant Home musíme ještě na pár let uložit někam hodně vysoko, protože naši dva kluci jsou ve věku, kdy jakákoli křehká krása v jejich dosahu bere za své…“

Jak na to

  • Při proměně interiéru nemusíte nutně měnit kompletně všechno. U Szymeczkových zůstaly na svém místě jídelní židle, stylové thonetky, které už mají spoustu věcí za sebou, ale stále dobře vypadají. Pokud se ve vašem bytě vyskytuje nějaký památeční kousek nábytku, určitě mu opět věnujte čestné místo!
  • Aby nový nábytek dostatečně zazářil, dopřejte mu výrazně barevné pozadí, z něhož hezky vystoupí.
  • Nebojte se, stejně jako Janka, použít místo závěsu třeba ubrus a na stůl místo ubrusu prostřít deku, i tak budou obě věci dobře sloužit!

Kde jsme nakupovali

  • Nábytek V showroomu Jitona jsme vybrali nábytek v tradičním anglickém klasickém stylu.
  • Textilní doplňky a nádobí V obchodě Gant Home jsou v sortimentu nábytku stylově velmi blízké ubrusy, talíře i polštáře, které společně dodají interiéru útulný pocit domova.
  • Vánoční ozdoby Vtipné mají v Le Patiu!
  • Tapeta V obchodě Inframe najdete bohaté vzorníky s tapetami v širokém cenovém rozpětí. Naše tapeta je vlastně nenápadná, ale do interiéru přinese zajímavou strukturu, které se na velké ploše stěny nedá jinak docílit.
  • Svítidla a doplňky K doladění celkové atmosféry se nám hodily i věci z dalšího obchodu v anglickém stylu – Bella Rose.
Parádní dárky od Ježíška