Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Petra Nesvačilová jde na Kongres žen

Tuto sobotu 15. 6. proběhne v Národním domě na Vinohradech setkání žen napříč profesemi i generacemi. Kongres žen si nenechá ujít ani herečka a režisérka Petra Nesvačilová, která je jednou z mnoha tváří akce.

Redakce Marianne | 12. 06. 2013

Patronkami Kongresu žen 2013 jsou Ester Janečková, Štěpánka Hilgertová, Simona Babčáková a Táňa Fischerová. Mezi osobnostmi kongresu najdete však i další ženy z různých oborů – od političek, podnikatelek přes moderátorky, vědkyně až po umělkyně. Všechny tyto ženy se postarají, aby vám předaly užitečné informace, jak to udělat, abychom všichni měli rovnoprávné možnosti a uplatnění. Nejedna z nás by chtěla svůj život změnit nebo zlepšit, často ale nevíme jak. Příčiny často tkví v nemožnosti spolupodílet se na veřejném rozhodování, ale i v nízkém sebevědomí žen. Kongres nabízí bohatý program, plný diskusí, setkání a workshopů, které vám mohou ukázat, jakým směrem se vydat.

Na to, proč se rozhodla akci podpořit, jsem se ptala herečky a dokumentaristky Petry Nesvačilové.

IMG_5265

Jste dokumentaristka a ve svých filmech se zabýváte i ženami. Co vás na tomto tématu nejvíc zajímá? 

Ano, zabývám se i ženami, ale také muži a sama sebou. Film je pro mne hledání a pojmenování. Spíše než abych se ve filmech zabývala ženami jako takovými, tak se zabývám vztahy – jakýmikoli – a baví mě pozorovat spojitost a rozdílnost mezi mužem a ženou. 

Máte nějakou osobní zkušenost, kdy jste si uvědomila, že ženy nemají stejné šance jako muži? 

Jasně! V práci a na vysokých postech, kde jde o moc, tak si vždycky uvědomím, jak je to příšerná hra, na kterou nechci přistoupit. 

Na letošním Kongresu žen máte úlohu ambasadorky. V čem tato úloha spočívá? 

Moje úloha spočívá v tom, že jsem jednou z mnoha, která se podílí na rezolucích, jež se především zaobírají právy žen na pracovišti nejen v rámci rovnoměrného finančního ohodnocení. A dále Kongres žen šířím, kde se dá.

Jaké diskuse a workshopy si určitě nenecháte ujít? 

Velmi mě zajímá debata Ženy v politice a Ženy ve finančním sektoru.

Co vaše nejbližší plány, ať už pracovní, nebo osobní? 

Můj hlavní plán je ten, že asi po deseti letech budu mít plnohodnotné prázdniny, budu sice pracovat, to ano, ale jemně. Mám natáčení i hraní a na to se těším jako vždy!