Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Pihy: znaménko krásy, nebo varovný signál, že s kůží není něco v pořádku?

S jarem se objevují velmi často a rády. Někdo je miluje, jiný je doslova nesnáší a je ochoten udělat všechno pro to, aby zmizely. Jak to s nimi vlastně je? Jsou znaménkem krásy, nebo bychom se měli bát, že je máme?

Redakce Marianne | 7. 04. 2014


Moje kamarádka si pihy třela půlkou citronu v naději, že jí zmizí. Tvář měla červenou jako rajče, ale pihy nezmizely. Jenže když dospěla, se svými pihami udělala terno, ulovila na ně manžela, a dokonce se začala věnovat fotomodelingu. To vše díky pihám. Pihatky mimochodem bodují i ve světě showbyznysu – jen se podívejte na Julianne Moore, Nicole Kidman, Cynthii Nixon nebo naši Aňu Geislerovou. Pihy jsou a budou pro někoho sexy. Stydět se za ně tedy nemusíme. Na druhou stranu je ale fajn vědět, jestli jde skutečně o pihy, nebo o mateřská znaménka. V tom je totiž podstatný rozdíl.

Pihy, nebo mateřské znaménko?

Spousta z nás si terminologicky pihy a mateřská znaménka plete a zaměňuje je. Pihy jsou povrchní světlé pigmentace, které se objevují především v místech, kam dopadá sluneční záření, a to obličej, dekolt a ruce. Jak říká dermatoložka Monika Arenbergerová, obvykle se pihy objevují v letních měsících a v zimě pak vyblednou. A obvykle jsou také neškodné. Mateřská znaménka ale obsahují pigmentotvorné buňky ve skupinách, uložených hlouběji v kůži, a vyskytují se kdekoli na těle, tedy i tam, kam zvýšeně nedopadá sluneční záření. Jsou také většinou větší a tmavší než klasické pihy. Bohužel jsou tyto shluky buněk nebezpečnější a je nutné je kontrolovat.

Prevence, prevence a znova prevence!

Jen stěží sami odhadnete, zda jsou vaše znaménka neškodná, nebo již vyžadují lékařský zásah. Podle odborníků byste se měli nechat otestovat aspoň jednou za dva roky. Pokud jich je více než 50, pak aspoň jednou ročně. Žádné strachy – vyšetření nebolí. Probíhá pomocí ručního nebo digitálního dermatoskopu, který umožní znaménko zvětšit, a lépe ho tak prostudovat. Rozhodně ale nečekejte, až se vám něco nebude zdát, to už bývá obvykle pozdě. Při kontrole dermatolog začíná prohlídkou celého těla, a to i pod spodním prádlem, kontroluje dlaně i plosky u nohou. Pak vás ručně prohlédne dermatoskopem.

skin620_1819078a

Znaménková abeceda

Při rozpoznávání rizikových znamének lékaři využívají tzv. pravidlo ABCDE. Čím více kritérií je pozitivních, tím dříve byste měli dermatologa navštívit. Sleduje se pět kritérií: A (asymmetry), pokud se jedna polovina znaménka liší od druhé. B (border) – pokud není útvar znaménka ostře ohraničen a jeho okraje se rozplývají do okolí, C (colour) – barva, vypovídající nejen o zbarvení, ale i o počtu odstínů (velmi tmavá barva je varující), D (diameter) – průměr hovoří o velikosti (veškerá znaménka, která jsou větší než 5 mm v průměru, jsou riziková), E (elevation) – vyvýšení (pokud je piha, znaménko nad úrovní kůže a vypadá jako uzlík). Návštěvu neodkládejte ani tehdy, když se vám po 35. roce vytvoří nějaké nové znaménko, které tam nebylo a které se mění. A naopak, některá znaménka, která máte na těle už od narození a nemění se, můžete na těle klidně ponechat. Znaménka krásy někdy své nositele skutečně zdobí, Cindy Crawford je typickým příkladem.