Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Po čem toužíte?

Co se vám vybaví, když se řekne touha? Tak se ptala společnost Carte Noire českých a slovenských spisovatelů a oni odpovídali ve svých povídkách. Jednu napsala i Klára Mandausová, redaktorka časopisu Marianne.

Redakce Marianne | 7. 12. 2012

Pribehy_ve_znameni_touhy_webPovídky o kávě nebo touze nejprve vycházely na internetu, nyní je Mladá fronta vydala v tištěné verzi, která se jmenuje Příběhy ve znamení touhy. Kromě Kláry se do projektu zapojila například Kateřina Janouchová, Halina Pawlowská, Jozef Banáš, Tomáš Hanák, Sára Saudková, Jozef Heriban a sedm dalších autorů.

Pro Kateřinu Janouchovou, novinářku a spisovatelku, která žije ve Švédsku, byla největší touhou dcera. Porodila čtyři syny a dcera stále nikde. Zkusila to napopáté? Splnilo se jí její přání? To prozradila právě ve své povídce. Jozef Banáš, muž mnoha profesí – spisovatel, novinář, politik, diplomat, manažer –, vyprávěl o muži, který toužil navštívit erotický salon. Sice miloval svou ženu, ale po dvaceti letech prahl po nějakém zpestření. Jednou se mu na služební cestě naskytla příležitost a on se během tří vteřin rozhodl. Vstoupil, velkoryse přehlédl ceny i to, že se mu tamní pracovnice moc nelíbila, prostě to chtěl vyzkoušet za každou cenu. Člověk míní, pánbůh mění. Jak to dopadlo? Podvedl manželku? Nebo mu v tom nakonec souhra okolností zabránila? Spisovatel Jozef Heriban psal o Argentině a o tangu. Dvakrát týdně si chodí zatančit, tento temperamentní tanec plný vášně ho naprosto nadchl. Jeho hrdinkou je Elizabeth, která si od vesmíru objednala muže, který je vysoký, štíhlý, černovlasý, komunikativní, inteligentní, šaramantní, něžný milenec, zodpovědný otec, dobrý tanečník a má smysl pro humor. Dostane ho? Existuje?

sara

Svou fantazií se nechala unést i Sára Saudková, a to dokonce nejen při psaní. V knize jsou i její fotografie. Ke každé povídce jedna. „Snímky se vybíraly v podstatě samy,“ smála se Sára na křtu, kterého se zúčastnila i Klára z našeho časopisu. Sára psala o hrnečku v kavárně Imperial, Klára o krávě (dostala se k ní tak, že si neustále opakovala slovo ‚káva‘, až jí vznikla kráva) a touze ve vztazích.

klara

Máte rádi kávu a zajímavé příběhy? Zkuste právě tuto knihu, na jejímž křtu jsme byli také my.

Po čem toužíte?