Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Podlaha pro terasu II

Pro místo, kde budete trávit příjemné letní chvíle, si vyberte podlahu, která vydrží slunce i mráz, a ještě vás potěší svou krásou.

Redakce Marianne | 29. 04. 2013

Terasy z dřevoplastu

  • Kazety TerraZa, Werzalit, WPC (40 % polypropylen, 50 % dřevěné piliny, 10 % ostatní aditiva), povrch jemné drážky, čtyři barvy, 439 × 439 × 38 mm, tl. 2 cm, www.mojeterasa.cz, 1997 Kč bez DPH/m² (foto 1)
  • Terasové prkno Twinson O-Terrace, Inoutic, WPC (50 % borovicového dřeva, 50 % PVC), 140 × 28 mm, seznam prodejců na www.inoutic.cz, cena od 1600 Kč/m² (foto 2)
  • Desky Lignodur Terrafina Elegance, Möller, WPC (56 % dřevo, 37 % PVC, 7 % aditiva), různé barvy a drážkování, 25 × 146 × 4000/5000/6000 mm, www.floorwood.cz, cena od 1333 Kč/ks (foto 3)
  • Silva, Silvadec, WPC (60 % dřevěné piliny, 40 % polymer HDPE), výběr pěti odstínů, 23 × 138 × 4000 mm, www.woodplastic.cz, www.mojeterasa.cz, cena od 1768 Kč bez DPH/m² (foto 4)

Kompozity dřeva a plastu, zvané dřevoplast, jsou na našem trhu zastoupeny hned několika druhy, z nichž k nejznámějším patří WPC, tedy Wood Plastic Composite – kombinace dřevěného substrátu a plastového polymeru v různých poměrech. Čím víc obsahují dřeva, tím víc se mu podobají, a dokonce po něm i voní. Imitace pravého dřeva je u některých WPC výrobků téměř dokonalá. Jeho povrch vás však neohrožuje třískami, takže po něm můžete chodit bez obav i bosi. K nejdražším přísadám materiálu patří kvalitní pigmenty a UV stabilizátory, které zaručují jeho stálobarevnost. Tento recyklovatelný materiál budoucnosti je nehořlavý, hygienicky nezávadný, bezúdržbový, protiskluzový, odolný proti UV záření i výkyvům teplot, má nízkou nasákavost, a protože ho neohrožují plísně ani škůdci, dlouho vydrží. Dřevoplast se vyrábí v různých barvách, dekorech, povrchových úpravách (hladké či drážkované) a tvarech jako dutá i plná prkna, dlaždice či zámkové díly. Montáž terasy je jednoduchá, protože používá tzv. clic systém, a zabavíte se u ní prý stejně jako při skládání puzzle. Když při konstrukci terasy použijete i nosiče z dřevoplastu, dožijí se stejně jako podlaha i padesáti let, takže nehrozí náklady na opravy.

Dřevoplast není nejlevnější, ale vyšší pořizovací cena se vrátí zpět tím, že nemusíte investovat do ošetřovacích prostředků, jak je to nutné například u dřeva. S penězi zároveň ušetříte i čas, který u jiných materiálů vynaložíte na údržbu. Ta je tady opravdu jednoduchá – stačí stírat povrch mopem. Přestože je dřevoplast bezúdržbový, není nezničitelný. Obsahuje složky dřeva, takže je mírně savý. Skvrny od červeného vína nebo oleje z grilování odstraňte co nejdřív. Stačit na ně bude voda s trochou saponátu a kartáč k vydrhnutí.

Počáteční mírnou proměnou barevnosti se nenechte rozladit, zhruba po půl roce se ustálí.

Terasy z keramiky

  • Cihelná dlažba Mozaika M 402 gala plano, Feldhaus Klinker, 240 × 118 × 52 mm, www.silustone.cz, 1023 Kč/m² bez DPH (foto 5)
  • Duomo, Vives, matná, mrazuvzdorná, protiskluzová úprava, tři barvy, 40 × 40 cm, tl. 15 mm, www.loskachlos.cz, 2498 Kč/m² (foto 6)
  • Glaz. slinuté dlaždice Unistone, Rako, probarvený střep, kresba imit. kamenný povrch v přírodních mat. barvách, dlaždice 60 × 60 cm, 799 Kč/m², 30 × 60 cm, 559 Kč/m², 33 × 33 cm, 399 Kč/m² (foto 7)
  • Cihelná dlažba Terra Modena Antica, CRH, www.silustone.cz, rozměr kostky 200 × 50 × 65 cm, 13,50 Kč/ks, 200 × 65 × 65 mm, 17,50 Kč/ks (foto 8)

Keramická dlažba nabízí největší spektrum velikostí, vzorů i barev. Má dlouhou životnost, odolnost proti UV záření, snadný úklid i přijatelnou cenu. Důležitý je však správný výběr. Ne každá dlažba je vhodná pro venkovní použití. Pro balkony a terasy vybírejte keramickou dlažbu mrazuvzdornou a protiskluznou. Mrznoucí voda může dlažbu roztrhat. Dlaždice pro venkovní užití by měly mít nasákavost do 3 %. Je nutné dodržet technologii pokládky, aby se voda nedostala pod ně zespodu, tedy mít izolaci i kvalitní drenáž. Dlažba by měla mít sílu minimálně 8 mm, silnější dlažba má vyšší pevnost a odolnost proti vzniku prasklin i opotřebení. Důležitá je také protiskluznost, dlažba by měla dosahovat protiskluzných vlastností třídy C pro bezpečnou chůzi bosou nohou. Údržba je jednoduchá – keramickou dlažbu stačí pravidelně zametat a stírat vlhkým hadrem.

Další variantou jsou slinuté dlažby – základ tvoří těžený přírodní materiál (jíly, hlíny, kaolin, znělec) rozemletý na prášek a slisovaný za vysokého tlaku na formát dlaždic. Vypálením v peci se materiál dokonale spojí (sline), a výsledná hmota nemá póry. Z toho vyplývá její téměř nulová nasákavost (až pod 0,1 %) a mimořádná odolnost – snese i extrémní zatížení. Slinuté dlažby jsou pevné, odolné proti povětrnosti, chemickým vlivům a mechanickému opotřebení povrchu, charakterem a strukturou se blíží kameni.

Variantou keramické dlažby je také pokládka keramických pálených cihel, z nichž můžete vytvářet geometrické vzory. Životnost tohoto materiálu je však nízká. Řešením je také terasa z klinkerů – dvakrát pálených cihel, které jsou téměř nezničitelné.

Porovnejte pro a proti

  • Dřevo má podle druhu a kvality pokládky terasy životnost 5 až 30 let, keramická dlažba a beton 30 až 40 let, dřevoplast až 50 let.
  • Dřevěná terasa se v horkých dnech zahřívá na přijatelnou teplotu a v chladnějším počasí hřeje, betonová dlažba i kámen se můžou přes poledne značně rozpálit a večer už budou studit. Dřevoplast je teplý, když bude v tmavé barvě a slunce ho rozpálí, neublíží mu studená voda.
  • Dřevo i WPC můžou být i na otevřené balkonové terase, kam se většinou nehodí příliš těžký přírodní kámen.

Terasy z kamene

  • Porfyr, pravidelný tvar, šedočervená nebo šedohnědá varianta, různé rozměry, www.biro-d.cz, 20 × 20 cm, 1290 Kč/m², 30 × 30 cm, 1490 Kč/m², 40 × 40 cm, 1690 Kč/m² (foto 9)
  • Andezit šedohnědý, šlapáky, tloušťka 3–5 cm, www.kamennecentrum.cz, 460 Kč/m² při odběru palety (foto 10)
  • Kamenný koberec, Uni-Ekospol, přírodní kamenivo a pojivo (stěrková podlahovina), www.kamenjinak.cz, 332 Kč/m² (foto 11)
  • Formátovaná kamenná dlažba Spotted Bluestone, 20 × 5 × 5 cm, www.kamen-donat.cz, 1850 Kč/m² (foto 12)
  • Dlažba odlévaná z taveného čediče, typ B (Beata), protiskluzná úprava, rozměr 20 × 20 nebo 25 × 25 cm, tloušťka 3 cm, Eutit, 587,50 Kč/m² bez DPH (foto 13)
  • Šlapák 01, odstín Krishna, indický pískovec/kvarcit typický proměnlivostí barevných odstínů, tl. 2,5–4 cm, www.kamen-donat.cz, 351 Kč/ks (foto 14)

Přírodní kámen je drahý a pokládka vyžaduje delší čas, ale vyváží vám to skutečnost, že každý kus je originál, stejně jako výsledná plocha, jejíž vzhled se časem nemění a zůstává stálý, protože vzhled ani vlastnosti kamene nepodléhají povětrnostním a mechanickým vlivům ani zátěži. Navíc na jeho údržbu stačí obyčejná voda (naopak použití nevhodného prostředku může způsobit nevratné poškození přírodního kamene, při čištění vápenců se nesmějí používat prostředky, které obsahují kyseliny).

Na dlažby teras se používají břidlice, pískovec, žula, čedič, vápenec, křemenec, mramor, travertin, andezit, rula ve výrobní kategorii tzv. lehké dlažby. Ta označuje dílce vhodné pro lehké zatížení, tedy pochozí plochy (chodníky, terasy), na rozdíl od tzv. těžké dlažby, která je vhodná pro pojízdné plochy (například vjezdy do garáží).

Z formátů přírodního kamene můžete volit mezi dlažebními kostkami, mozaikou i deskami různých rozměrů a tlouštěk. Tvary mohou být jak pravidelné, tak nepravidelné, přičemž pravidelnost formátu usnadňuje pokládku, nepravidelnost zase umožňuje dosáhnout originálního designu výsledné podlahy. Také povrchová úprava je různá. Dlažby pálené, kartáčované či opalované mají hrubý povrch, a tak zvýrazňují přírodní efekt kamene. Leštěný kámen má hladký povrch, který odráží světlo a zdůrazňuje barvu i vzor materiálu, ale v zimním období se z těchto dlaždic může stát kluziště, a proto se na terasu nedoporučuje. Nemusíte volit pouze jeden kámen. Vzhledem k jeho přírodnímu charakteru lze použít i více druhů a jejich pokládkou dosáhnout působivé kamenné mozaiky. Stejně tak se kámen dobře kombinuje se všemi dalšími materiály u domu. Vždy však dbejte na jeho sladění se samotným domem a dalšími použitými materiály na pozemku včetně oplocení. Je vlastně nezničitelný.

Podlaha pro terasu II