Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

PODZIMNÍ RADOSTI: Salát s červenou řepou a kaštany

Nechat si saláty jen na léto by byla chyba. Kdy jindy potřebujeme posílit imunitu než na podzim?

Ivona Šouralová | 4. 11. 2016
Doba přípravy: 15 MINUT
 
POTŘEBUJETE:
200 g červené řepy
200 g vařených kaštanů, oloupaných
1 velké kyselejší jablko 
citronová šťáva
3 plátky ořechového chleba,
na kostičky
4 lžíce panenského olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
4–6 plátků sušené slaniny
70 g polníčku 

NA ZÁLIVKU: 
2 lžíce červeného vinného octa
1–2 lžičky dijonské hořčice
1 lžíce tekutého medu
sůl a čerstvě mletý pepř
4 lžíce ořechového oleje
1 malá červená cibule, na nudličky
 
1. Omytou červenou řepu vařte ve slupce doměkka; trvá to asi 45 minut. Slijte ji, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky. Vařené oloupané kaštany rozdělte na větší kusy a nasypte spolu s řepou do misky.  Jablko oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou.
 
2. Předehřejte troubu na 200 °C. V pekáčku promíchejte chleba s olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v jedné vrstvě asi 10–15 minut dozlatova. Pak jej vyklopte na papírovou utěrku a nechte vychladnout.
 
3. Na  zálivku prošlehejte ocet, hořčici, med, sůl, pepř a olej; nakonec vmí- chejte cibuli. Na nepřilnavé pánvi opečte dokřupava plátky slaniny. Těsně před podáváním lehce promíchejte polníček s řepou, kaštany, jablkem, chlebovými krutony a zálivkou. Rozdělte na talíře a korunujte plátky opečené slaniny.
 
NĚCO NAVÍC:
Syrové kaštany ve slupce jsou náchylné k plesnivění i vysychání a v chladničce vám vydrží maximálně dva týdny. Při koupi a před použitím zkuste jeden až dva rozkrojit. Nesmějí být uvnitř černě zabarvené ani tvrdé a vyschlé. Vařené oloupané kaštany můžete klidně i zamrazit. Pokud by vám náhodou nějaké zbyly…