Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Pomoc, mateřská III

Ani Pavlína Mertová zrovna neprožívala mateřskou jako vystřiženou z reklamy na prací prášky. „Nebylo to lehké. Hlavně kvůli únavě, kterou jsem cítila takřka permanentně. Navíc jsem měla pocit, že se musím pořád usmívat a být dobře naladěná, kvůli Toníkovi, aby neodnášel mé špatné nálady,“ vysvětluje.

Redakce Marianne | 5. 05. 2013

 

Největší šok není mateřská, ale to, co přijde po ní

Pavlína Mertová, 35 let

architektka, jedno dítě (2)

I když jí péče o dítě zabrala veškerý čas, cítila, že ji koloběh kojení–přebalování–kojení neuspokojuje. O tom, že by se vrátila do práce za kreslířskými pomůckami a posuvnými měřítky, neuvažovala. „Chtěla jsem najít činnost, která půjde dělat i s malým dítětem a zároveň mě bude naplňovat," popisuje svůj záměr Pavlína.

Klient v křesle, syn na zemi

Při pátrání po nových možnostech jí ale velmi brzo došlo, jak moc je situace v Česku složitá. „Péče o děti do dvou let tu vlastně není. Nejsem žádná krkavčí matka, netoužila jsem po tom, jít hned do práce na plný úvazek. Ale nechtěla jsem za čtyři roky na mateřské zapomenout úplně všechno, co jsem dělala předtím," říká Pavlína, která se rozhodla, že situaci vezme do vlastních rukou.

Začala pátrat po prostoru, kde by mohla pracovat a zároveň tam mohla být i s dítětem. „Za rok jsem našla místo, kde bych se mohla scházet s dalšími ženami na mateřské. Věřím tomu, že soulad mezi mateřstvím a prací najít lze." Díky ní tak vznikl ateliér Pexeso, centrum se sdílenými kancelářemi a hernou pro děti s hlídáním. „Je to i o tom, na chvilku vypadnout z domu, z té každodenní rutiny," míní Pavlína a po očku sleduje svého Toníka, který zrovna důkladně zkoumá vzorek koberce. Syna má stále u sebe, přitom se ale stará i o nově příchozí klientky a pořádá kurzy.

Mateřská podle ní posune vaše limity. „Uvědomila jsem si, co všechno se dá zvládnout. Nespat celou noc? Klidně čtyři měsíce! Podle mě není zas takový šok, když žena otěhotní a pak je na mateřské. Větší šok nastane, když mateřská skončí. Na mateřství se během těch devíti měsíců stihnete jakžtakž připravit, ale na to, že po letech doma s dítětem budeme muset nastoupit do práce, na to připravené nejsme. Proto jsem založila Pexeso – aby ten dopad do reality všedního dne nebyl tak tvrdý."