Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Poslouchejte svoje tělo, budete zdravější

Loupe vás v kříži nebo vás svědí uši? Pak byste měli zbystřit, protože lidské tělo je nejlepší medicínský barometr, který nám včas dává najevo, že se blíží nějaká zdravotní komplikace.

Redakce Marianne | 19. 09. 2013


Poznám to sama na sobě – když málo piju, okamžitě mám popraskané rty. Když se objeví zácpa, je to pro mě signál, že bych měla změnit jídelníček. A to platí o mnoha dalších zdravotních příznacích. Když se naučíte vnímat signály, které k vám vaše tělo vysílá, budete se cítit stokrát líp a určitě budete i zdravější. Víte, jaké signály byste neměli ignorovat?

Bolesti hlavy

Pokud vás bolí hlava často, jedním z důvodů může být přemíra umělých sladidel ve stravě, nedostatek tekutin nebo problémy s krční páteří. Hlava vás může začít bolet i tehdy, když máte hlad nebo sníte nevhodné potraviny. No a samozřejmě také stres je spouštěčem ‚bolehlavů‘.

Popraskané rty a opary

Rty odrážejí především hydrataci těla. Jestli neustále saháte do kabelky, abyste si namazala rty něčím mastným, pak vaše rty touží po vodě! Popraskané koutky znamenají, že vám chybí vitamin B, železo a zinek. Doporučujeme jíst více ovoce a zeleniny. Opar je sice způsoben virem herpes, ovšem zaútočí až tehdy, když máte oslabený imunitní systém.

Zácpa a průjmy

Opět se podívejte na složení jídelníčku. Máte-li málo vlákniny, budete pravděpodobně bojovat se zácpou, ovšem zácpa může signalizovat také sníženou funkci štítné žlázy, depresi či cukrovku. Míváte spíše průjem? Pokud nemáte střevní chřipku, pak může být příčinou nesnášenlivost laktózy nebo i Crohnova choroba.

Nespavost, neklid a únava

Kdo by nebyl unavený, když se vrátí večer z práce domů. Ale za únavu ‚může‘ i přemíra kofeinu. Když vypijete denně více šálků kávy, než je zdrávo, tělo si bude muset sáhnout do svých rezerv a budete se pak cítit pod psa. Omezte tedy denní dávku kofeinu na 300 mg. Pozor, platí to i pro černý čaj.

Bolesti zad a páteře

Možná budete překvapeni, ale bolesti zad můžou být příznakem zánětu močového měchýře nebo ledvin. Viníkem můžou být i vaječníky. Proto ani ‚obyčejnou‘ bolest zad nepodceňujte.