Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Pozor na selfie – způsobují vrásky!

Info ikona
Selfie

Podle Twitteru byl rok 2014 rokem selfie, ale s novým fenomémem sociálních sítí se mluvilo o tom, že pořizování selfie snímků je také nebezpečné – loni totiž bylo hodně úrazů, které vznikly právě při jejich pořizování. Ale nemusíte zrovna balancovat na vrcholku hory, podle nových studií jsou selfíčka nebezpečná pokaždé.

V roce 2015 došlo k vyššímu počtu smrtelných nehod při pořizování selfie než k úmrtí zapříčiněněných útokem žraloka. S touhle statistikou přišel britský deník Telegraph. Kvůli dokonalému a originálnímu autoportrétu na Instagram se dokonce musel omezit vstup do přírodní parku v Coloradu – přibývalo totiž návštěvníků, kteří takřka vbíhali do náruče medvědům, tak trochu v duchu hesla selfie nebo život. 

Jenže selfie může být nebezpečné i v okamžiku, kdy se fotíte ve zcela bezpečném prostředí. Podle posledních vědeckých poznatků totiž selfie způsobuje stárnutí. Divíte se? Podle dermatologa Simona Zokaieho z londýnské anti-agingové kliniky Linia Skin totiž chytré telefony vydávájí elekromagnetické záření a kdo tak pravidelně vystavuje tvář modrému světlu displeje, může si poškodit pokožku, urychluje to stárnutí a přispívá i ke vzniku vrásek. Jenže zatímco se před slunečním zářením se můžete chránit krémy s SPF faktorem, proti záření z mobilů žádná adekvátní ochrana neexistuje. 

ČTĚTE TAKÉ: 7 tipů, jak držet na uzdě závislost na mobilním telefonu

Jiná studie zase srovnává počet bakterií na mobilu se záchodovým prkénkem (a toaleta z toho bohužel vychází lépe), navíc se prý podle psychologů z věčně skloněné hlavy k mobilu mohou vznkat deprese, to proto, že shrbené držení těla souvisí s melancholií. 

Co s tím? Méně narcicistních fotografií a více času bez mobilu v ruce.