Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Pro požitek z vody

Sodovka vám může téct rovnou z kohoutku, dá se zvolit i množství bublinek a teplota.

Redakce Marianne | 6. 09. 2012

Vylepšená voda z kohoutku

Čištěná

Filtrační konvice nebo lahve mají filtr s aktivním uhlím, který dokáže zbavit vodu nejen chlorového zápachu, ale i těžkých kovů a pesticidů. Ještě lepší službu nabízejí ionizační přístroje, které navíc upraví pH vody na hodnotu optimální pro lidský organismus. Voda z kohoutku se pak rozdělí na dva proudy – zásaditou, vhodnou k pití, a kyselou, která je účinným zabijákem bakterií a hodí se k léčbě některých onemocnění nebo k oplachu potravin.

Chlazená

Při výběru formiček na led preferujte takové, ze kterých kostky snadno vyloupnete a není třeba je dávat pod tekoucí vodu nebo do nich bušit pěstí či dloubat nožem. Aby voda vydržela ledová co nejdéle, servírujte ji v chladicích dvoustěnných nádobách; existují i obaly na karafy s vyjímatelnou gelovou vložkou, kterou lze namrazit.

Sodová

Moderní výrobníky sody nabízejí i možnost nastavení sytosti a přípravu ochucených limonád. Ještě o krok dále jdou domácí sodobary, zabudované do kuchyňské linky a napojené na speciální baterii (prodává například Grohe nebo Soda Fresh). Sodovka potom teče rovnou z kohoutku a vy si můžete zvolit, zda chcete vodu chlazenou, sycenou nebo bez bublinek. Celé zařízení vyjde zhruba na 17–30 tisíc korun. Pokud toužíte po staré dobré sifonové lahvi, zapátrejte na aukčních webech a v bazarech, stále se dá sehnat i s bombičkami.

Vybíráme konvici

  • Objem Filtrační konvici vybírejte podle objemu. Počítejte s tím, že část zabere filtrační zařízení. Zajímejte se proto nejen o celkový objem, ale také přímo o to, kolik vody se do nádoby vejde – rozdíl v obou hodnotách může být až jeden litr.
  • Tvar Zjistěte si, zda se konvice vejde do přihrádky ve dveřích chladničky a zda lze víko zcela odejmout nebo vyklopit tak, aby umožňovalo pohodlné doplňování vody z kohoutku.
  • Patrony Životnost patrony ve filtru je závislá na množství a kvalitě vody. V oblastech s tvrdou vodou dosahuje přibližně 100 litrů přefiltrované vody, v oblastech s měkkou a středně tvrdou vodou až 150 litrů. V každém případě by však patrona měla být nahrazena novou nejpozději po měsíci provozu. Víčka některých konvic jsou proto opatřena indikátorem, který vás včas upozorní na nutnost výměny.
  • Nádrž Pokud máte doma velkou spotřebu, pořiďte si rovnou zásobník na 5–6 litrů s kohoutkem, určený pro uložení v chladničce, stojí okolo 1400 korun.

Voda v číslech

Litr vody z kohoutku stojí zhruba 6 haléřů, je tedy asi 100× levnější než litr balené vody. Jedna litrová PET lahev s vodou způsobuje emisi 0,42 kg CO2 (produkce při výrobě lahví, přepravě a skladování). Oproti tomu litr vody z kohoutku má na svědomí jen 0,000384 kg CO2. Myslete i na to, že v potrubí ‚leží‘ voda maximálně 48 hodin, v lahvích ve skladech ale může být i řadu měsíců.