Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Nevzhlednou a nepraktickou kuchyň proměnili v místo, kde je radost vařit

Info ikona
Kuchyň v novém domě Hejzlarových nebyla dobře řešená. Změnili jsme její uspořádání, vnesli nové materiály, a vyloupla se do krásy i funkčnosti.

Kuchyň v novém domě Hejzlarových nebyla dobře řešená. Změnili jsme její uspořádání, vnesli nové materiály, a vyloupla se do krásy i funkčnosti.

Redakce Marianne | 7. 03. 2013

Hejzlarovi si u Prahy pořídili dům, který byl v minulosti oceněn v architektonické soutěži, ale původní majitel ho nakonec nabídl k prodeji, protože na stylové dokončení interiérů neměl finance. „Toužili jsme po zajímavém domě, jehož interiér si předěláme k obrazu svému,“ říká Renata Hejzlarová. Nejvíc po změně volal prostor kuchyně a k ní přiléhající jídelna. „Připomínala lacinou pizzerii v téměř výlučně bílých barvách, všude byla přemíra skla a kovu, v kuchyni s typizovanou linkou pak taky oranžová barva. Prostor kolem linky byl těsný, uspořádání postrádalo praktičnost i komfort – například varná keramická deska byla v téměř nejodlehlejším koutě,“ říká interiérová designérka Kateřina Čásenská.

Stará linka musela pryč

Proměna začala zrušením nepříliš kvalitní linky. Místo ní si Hejzlarovi vybrali linku Lagune od značky Schmidt. Má špičkovou kvalitu i ergonomii a tím, že její sestava tvaru L je precizně na míru vestavěna do vymezeného prostoru, využívá každý centimetr místa. Prostor u linky designérka zvětšila tím, že její kratší část posunula k jídelní zóně – vnější strana linky se nyní téměř kryje s boční stěnou krbových kamen. Díky čistě bílé barvě i tvarové kompaktnosti působí linka elegantně a vysokým leskem zajímavě kontrastuje s matnou hnědošedou pracovní deskou. Deska má patinu, a tak žádné poškození v budoucnu neohrozí její efektnost.

Ladí s betonovou stěrkou

Mezi skvěle řešené detaily linky patří i vnitřní provedení skříněk a zásuvek – dílem využívají skla, a působí tedy vzdušně, dílem jsou šedé barvy, čímž ladí s betonovou stěrkou. Designérka stěrku navrhla na stěnu s oknem i na krb, a zřetelně tak vymezila kdysi nudnou jídelní zónu. Zároveň jí dodala zajímavost i útulnost, kterou umocňuje stůl s patinou na desce. Zatímco jeho kovové nohy korespondují s dalšími kovovými prvky, jako je vnější plášť digestoře či komín krbu, dřevěné nohy židlí stylově ladí s dřevem trámů i oken.

Pro radost z vaření
Mohlo by se vám líbit

Uprostřed francouzského venkova koupili zámek, který ožil květinami

Francouzská malířka Claire Basler si před několika lety spolu s manželem Pierrem pořídila zámek Chateau de Beauvoir. Jeho 40 pokojů dlouhá desetiletí chátralo a oni se rozhodli staré zdi znovu oživit.
marianne.cz

Řekli o proměně

Designérka Kateřina Čásenská květináči podtrhla technicistní ráz kuchyně

Designérka Kateřina Čásenská: „Renata toužila být taky při vaření v kontaktu se společností, která k ní chodí – nechtěla se dívat do zdi. Takže jsme veškeré vybavení přeskupily tak, aby odpovídalo praktickému a správnému fungování kuchyně. Hladkost a lesk linky vyvažuje stěrka na stěně a patina stolu i pracovní desky.“

Jak na to

Dispozici kuchyně je třeba ušít kuchaři na míru

  • Dispozici důkladně promyslete. Varná deska má být dál od dřezu, zároveň by ale obojí spolu s pracovní deskou a lednicí mělo tvořit základní manévrovací prostor kuchyně s dostatečnou plochou k pohybu a otáčení. Nevyužíváte-li trouby při každém vaření, mohou být v odlehlejší části kuchyně.
  • Pracovní desku si zvolte takovou, aby byla nejen efektní, ale i praktická, např. s patinou, ať vás nemrzí, když utrpí drobný šrám.
  • Pamatujte na vše, co usnadňuje práci – zásuvky u pracovní desky, dosah denního světla i podsvícení linky, kvalitní pojezdy zásuvek…

Kde jsme nakupovali

Kvalita je dražší, ale část prostředků vrací komfortem

  • Kuchyňská linka Hejzlarovi si přáli bezvýhradnou kvalitu, a tak si vybírali u Kuchyně Schmidt Praha. V této prodejně mají kuchyně německé značky Schmidt, které nabízejí až tisíc variant vzhledu kuchyně. Skříňky jsou vybaveny kováním Bloom, které poskytuje dvacetiletou záruku, lakovány jsou v devíti vrstvách, takže se dobře udržují v čistotě. Kuchyňské linky se dodávají uživateli vždy na míru i s instalací.
  • Betonová stěrka Širokou nabídku finálních povrchových úprav a materiálů, které se vyznačují zdravotní nezávadností a vysokou odolností, nabízí firma Luxusní povrchy Němec.
Mohlo by se vám líbit

Francouzský šarm na španělském ostrově

Na španělském ostrově Mallorca stojí tento nádherný městský dům navržený pařížskými architekty. Jeho středomořská atmosféra dýchá z každého jeho koutu.
marianne.cz