Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Proměna: Designérka Janka Murínová představuje svou novou koupelnu!

"Vždycky jsem chtěla bydelt v minimalistickém duchu, ale vím, že můj byt nikdy takový nebude. Mám totiž příliš mnoho věcí, které potřebuji k práci i k životu".

Redakce Marianne | 10. 03. 2015

V čem byl problém

Místnost potřebovala kompletní rekonstrukci za minimum peněz. Jediné, co tu stálo za záchranu, byla stará litinová vana, původně obložená keramickým obkladem. Koupelna byla prakticky nefunkční, zato ale prostorově velkorysá a díky oknu světlá.

Naše řešení

Protože se z koupelny jde přes chodbu přímo do ložnice, ponechala jsem ji otevřenou. Vana je umístěná centrálně proti vchodu, aby na ni bylo vidět i z postele. Ačkoli je tu hodně místa, rozhodla jsem se přesunout pračku do kuchyně. Díky tomu působí koupelna odpočinkovějším dojmem. Dlažbu a obklad jsem minimalizovala jen na podlahu a zeď za vanou. Zbytek stěn je natřený. Koupelnu úplně proměnily nové obklady, tepaný kávový stolek, moderní nástěnný žebřík i vana na nožkách.

Nákupní košík

Práce a materiál 28 955 Kč

Nábytek 8151 Kč

Textil 1994 Kč

Doplňky 8892 Kč

Celkem 47 992 Kč

Mám byt. Jedno z mých dlouholetých přání. Splnilo se. Hurá. Mám kluka. Jedno z mých mnohaletých přání. Splnilo se. Hurá. Ještě k tomu mám byt v domě, kde můj kluk bydlí. Výhra? Uvidí se. Nic není zadarm a nic není dokonalé. Ani ten kluk, ani ten byt. Nemá koupelnu. Ne ten kluk, ale ten byt. Skvělý, povídám si, budu se mýt u mýho kluka. Ale ani ten kluk není bez chyby. Je puntičkář, pedant na pořádek. Něco musím změnit. Zjišťuji, že jeho jen tak nezměním, musím na to jinak. Udělat si koupelnu. Takovou, která bude jenom pro mě. Jenom pro mě! Ne pro něho! Chci pořádnou, velikou vanu a spoustu věcí okolo, které on nebude mít tendenci uklízet. Chci koupelnu, která bude přesně jako já. Inspirativní, kreativní, neokoukaná, retro i moderní, něco jako fotka Marilyn Monroe se zvednutou sukní – dokonalá napořád (i když tady to možná bude jen na pár let). Tak pojďte. Vstupte do mého obrazu a já vám povím, jak to bylo.

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.05.56_copy

PŘED

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.03.17

PO

Můj nový byt byla láska na první pohled. Měl jen pár nedostatků a jeden vážnější problém – nefunkční koupelnu. Když se ale člověk zamiluje, všechno vypadá tak nějak růžovější. Teprve když jsem se přestěhovala, došlo mi, že to chce okamžité řešení. Znamenalo to zavolat někoho na bourání podlahy a vany, někoho, kdo vymění trubky, přidělá zásuvku, protože jedna v koupelně nestačí, a zároveň zapojí bojler. Také bylo třeba vymalovat, položit novou dlažbu a kachličky a pak zahladit stopy po všech těch, kteří dělali jen prach.

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.03.56

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.04.07

Každý, kdo něco rekonstruoval, ví, že: za prvé je časový harmonogram vždy delší, než si ho na samém začátku naplánujeme, a za druhé je to v určité fázi nikdy nekončící otrava, ale vzápětí skvělý pocit opravovat něco podle své představy. V průběhu různých prací, které jsem nemohla časově uspíšit, jsem měla spoustu času vymyslet, co s krásnou starou vanou. Navzdory radám, že se jí mám zbavit, protože litinová vana přece studí a za čas se stejně poškrábe, jsem se pustila do jejízáchrany, a nelituji. Je totiž neskutečně pohodlná a vypadá krásně. Pak začala zábavnější část proměny.

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.03.43

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.04.46

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.05.01

V podstatě jsem potřebovala jen vymalovat a zabydlet ji. O velké zrcadlo jsem napsala Ježíškovi a police na pár drobností jsem pořídila v Ikea. Místo v koupelně našel dřevěný šachový stolek, který předtím nebylo kam dát a na kterém se teď vyjímá zrcátko na holení po dědečkovi. Bílé plastové křeslo tu bude jen na sezonu, v létě ho máme na dvoře, kde pořádáme grilovací party.

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.06.11

Nástěnný žebřík nabízí obrovské možnosti využití. Můžu na něj odkládat ručníky, šperky, doplňky, ale třeba i pověsit župan a poslouží i jako praktický stojan pro fén.

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.05.44

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.06.22

Stojan u vany se ukázal jako praktická polička – vše důležité je po ruce. Novou dekorací je tu žralok. Původně se přišel jenom vyfotit, ale nakonec se rozhodl zůstat. Luxusním nákupem jsou zásuvky a vypínač od ABB. Ušetřily mi dost peněz a nervů z předělávání elektřiny, protože mají samostatný proudový chránič, který je tu zapotřebí. Na bojleru časem určitě přibude více magnetek (ze kterých má můj přítel obzvlášť velkou radost) a jinak od teď koupelnu nechám žít svým životem. Bydlení je pro mě totiž tvůrčí proces, který nikdy nekončí.

 Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.04.31

Snimek_obrazovky_2015-03-10_v_13.05.23

Stará litinová vana dostala druhou šanci a zrekonstruované koupelně teď vysloveně kraluje. Vedle smaltového nástřiku prokoukla i díky modrému venkovnímu nátěru.