Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Proměna: Dětský pokoj plný puntíků

Máte malé děti a šetříte každou korunu? To neznamená, že si nemůžete dovolit bydlet originálně. Nebojte se vzít do ruky štětec a natřete starý nábytek, ze zbytků látky na závěsy ušijte zarážku za dveře nebo polštář a na zeď vymyslete jednoduchou aplikaci vystříhanou z filcu nebo látek.

Redakce Marianne | 28. 04. 2015

V čem byl problém

Pokoj sice sloužil jako místnost pro hosty a šatna, ale zároveň se v něm od rekonstrukce hromadily nepotřebné věci a všechno ostatní, co jsme byli líní uklízet. Potřebovali jsme vyklidit harampádí, nastěhovat sem postýlku i dětské oblečení a hračky a nakonec sem po roce spolubydlení z rodičovské ložnice přestěhovat batole.

Naše řešení

Staré kusy nábytku dostaly nový barevný nátěr a potah z puntíkaté látky, takže všechny skříňky a skříně teď obstojí esteticky i jako úložný prostor pro dítě. Nový potah má taky rozkládací pohovka. Přibyla spousta hravých detailů včetně puntíků na stěně, výrazných závěsů, měkkých polštářů a hlavně vtipného bambulkového koberce.

Košík

Osvětlení 2786 Kč

Textil a plsti 3729 Kč

Celkem bez doplňků 7274 Kč

Doplňky 21 242 Kč

Celkem s doplňky 28 516 Kč 

Protože jsem matka pověrčivá, nechtěla jsem o zařizování dětského pokoje ani slyšet, dokud nebylo jisté, že bude pro koho zařizovat. A protože jsem matka líná, nedokázala jsem k němu dokopat sebe ani svého muže ještě skoro rok poté. Ne že by to nešlo. Od Jany, která nám o rok dřív pomohla vymyslet a zařídit celý nově zrekonstruovaný byt, jsme měli dva úžasné návrhy, a dokonce jsme se i rozhodli, který z nich chceme realizovat. Problém nebyl ani v penězích. Měli jsme staré skříňky a těšili jsme se, co se z nich vyklube díky Janiným nápadům a naší práci. Dva novináře ale prostě k práci přinutí uzávěrka. Nebo, jako v tomhle případě, termín focení. A tak jsme týden před Vánocemi sbalili dítě, odevzdali ho babičcea na celý víkend se zavřeli v pokojíčku, kde jsme malovali a lepili a sponkovali a přibíjeli a stříhali a zatloukali.

Když už jsme si mysleli, že máme hotovo, ohlásila moje maminka, že už ví, jak samy vyrobíme koberec – přece z bambulek. Takže jsme dva týdny v kuse jenom motaly. Stovky bambulí, které jako by se na podložce pro budoucí koberec ztrácely. A když už to vypadalo úplně slibně, propadla se pod mým mužem polovina rozkládací pohovky, která do té doby sloužila jako spaní pro hosty. Naštěstí nastoupil děda se svou sadou vrtáků na všechno. Za první odpoledne plné „jé“, kdy se Andulka vydala na průzkum pokoje, i za první noc, kdy v něm spokojeně spala až do osmi ráno, to ale rozhodně stálo.

Potažená skříň

Na boky komody i skříňky a na židli jsem látku připevňovala sponkovačkou, na čelech zásuvek je přilepená univerzálním UHU lepidlem. Počítejte s tím, že povrch nebude nikdy zcela rovný – zkrátka to není nic pro detailistu.

Koberec a úchytky

1 Chystáte-li se na výrobu koberce, investujte do bambulkovače (plastová kolečka koupíte na www. stoklasa.cz za 206Kč). Bambulky ale můžete motat i na dvou prostřižených kolečkách z lepenky nebo ruličce toaletního papíru. 2 Vlnu pevně obmotejte kolem obou půlek bambulkovače, až vytvoříte plný půlkruh. 3 Poloviny spojte a středem vlnu prostřihněte manikúrními nůžtičkami. 4 Mezi kolečky pak protáhněte další kus vlny, co nejvíc utáhněte a zavažte. 5 Nakonec bambulku zarovnejte ostrými nůžkami. 6 Na kobercovou podložku (my jsme použili protiskluzovou podložku z Ikea, 79Kč) pak bambulky přišijte jehlou s velkým uchem, jímž protáhnete dlouhé konce vlny, kterou jste bambulku ovazovali.

Budete-li bambulky připevňovat jako úchytky na komodu, nejprve otočte klasickou úchytku. Zvenčí čela zásuvky pak s delší vlnou protáhněte dovnitř šroubek a z opačné strany namontujte úchytku. Bambulka bude díky tomu pevně držet, i když za ni budou tahat děti.

Plstěné puntíky

Na stěnu jsme původně zvažovaly i puntíkatou tapetu nebo výmalbu. Nakonec ale Jana přišla s filcem, který v pravidelném rastru pokrývá celou stěnu a vytváří plastický efekt. Kolečka jsou obtažená podle skleničky (ø 7cm) a vystřižená z plstěných čtverců (šest koleček z jednoho archu), jaké Vybírali jsme ze dvou velikostí a čtyř barev puntíků. Nakonec vyhrály žlutá a růžová, které nejvíc ladí s mentolovou látkou. koupíte ve výtvarných potřebách. Zhruba patnácticentimetrové rozestupy jsme odměřovali latí a kolečka lepili oboustrannou lepicí páskou. Díky tomu je můžeme snadno obměnit, pokud bychom chtěli pokoj oživit jinou barevnou kombinací i v případě, že se některé kolečko umaže nebo zničí.

 

Proměna: Dětský pokoj plný puntíků