Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

PROMĚNA: V lodžii jako v pokoji

Petr a Veronika pracují v uměleckém oboru a po náročném dni rádi odpočívají v lodžii svého bytu, která teď září barvami.

Redakce Marianne | 20. 08. 2013


V ČEM BYL PROBLÉM

Lodžii pražského bytu na Žižkově hyzdily oprýskané zdi, které bylo třeba vyspravit a barevně oživit. Sedět se tu sice dalo, ale požitek z odpočinku nikdo příliš neměl. Chybělo pohodlí a úložný nábytek, do kterého by se schovaly květináče a různé drobnosti. Přáním majitelů bylo, aby lodžie byla útulná a nekonvenční, ale aby zůstal patrný otisk její minulosti.

NAŠE ŘEŠENÍ

Petr i Veronika se nebojí odvážných kombinací. Na výmalbu zdi jsme použili výrazné veselé barvy a balkon vybavili designovým plastovým nábytkem, závěsnou policí, odkládací skříňkou, vzorovanými textiliemi a netradičními doplňky. Pocitu soukromí jsme dosáhli zástěnou z květin. Nehostinná městská lodžie se tak proměnila v místo, které sálá energií a pohodou.

NÁKUPNÍ KOŠÍK

Proměna

Nábytek 16 843 Kč

Zahrádka 1 200 Kč

Textil 2 558 Kč

Celkem 20 601 Kč

Dekorace

Celkem 13 433 Kč

Proměna + Dekorace

Celkem 34 034 Kč

„Je škoda využívat lodžii jen na věšení prádla. Udělejte z ní společenské místo!“

- návrhářka Janka Murínová

Bydlet v domě, který má svou minulost a podmanivou atmosféru, bylo pro Petra Karšulína a jeho přítelkyni Veroniku Raffajovou velkým snem. „Když jsme viděli byt poprvé, hned jsme věděli, že tu čekal na nás,“ říká Petr. „Je sice malý, ale naši představu splnil po všech stránkách. Nejvíc se nám líbí zdejší asi tak sto let staré dveře od pokojů, které stačilo jen opálit a natřít, velká okna s původními rámy orientovaná na jihovýchod a samozřejmě lodžie.“

Právě ta ale byla pro mladý pár menším rébusem, s nímž si nevěděli rady. Neustále řešili, jak rozvrhnout nábytek tak, aby se tu dalo pohodlně sedět, jíst i bez problému se pohybovat. S řešením přišla designérka Janka Murínová, které stačilo vidět, v jakém stylu mají zařízený byt, a nápady začaly samy přicházet. „Strop a horní část bočních stěn jsem navrhla natřít stejnou barvou, jakou má fasáda domu,“ říká Janka.

Picture_3_copy_copy_copyPicture_2_copy_copy_copy_copy

PŘED

„Na zeď se zábradlím jsem vytvořila barevnou trojúhelníkovou mozaiku, na níž jsem místy záměrně přiznala původní oškrábanou zeď. Téhle lodžii patina vůbec neuškodí, naopak jí přidá na osobitosti.“ Petr totiž ze zdí seškrábal omítku a objevila se na nich zajímavá struktura. Tu chtěla Janka na pravé a levé boční zdi jen originálně dotvořit. O to se postarala výtvarnice Dada Tragorová – vyryla do nich a akrylovými barvami namalovala zajímavé motivy.

I ve výběru nábytku a doplňků měla Janka volnou ruku. „Petr i Veronika si potrpí na svěží nápaditý design a nebojí se barev, takže jsem měla možnost i trochu experimentovat,“ říká Janka. Usoudila, že by se nad stolkem pěkně vyjímal lustr. Do lodžie ovšem není přivedena elektřina, a tak vyrobila jen objekt z barevných brček, který koresponduje s geometrickou mozaikou na zdi. Protože tu Petr s Veronikou chtějí hostit své kamarády, bylo třeba vymyslet i nějaký odkládací prostor.

Picture_12Picture_15

PO

Kromě stolku Janka vybrala i dvě varianty polic. „Policovou skříňku z transparentního plastu jsem volila proto, aby skrz ni byla vidět textura zdi. Bude se hodit například na odkládání nádobí. Na černé kovové police v horní části lodžie se vejdou knížky nebo třeba dekorativní svíčky, které tu po setmění vytvoří příjemné intimní světlo. V zimě v ní pak mohou být umístěné prázdné květináče. Při proměně této lodžie mi šlo hlavně o to, aby se tu člověk cítil jako v pokoji,“ vysvětluje Janka.

Celou proměnu pak završila rozmístěním pokojových květin, které tu budou nejen na ozdobu, ale také proto, aby vytvářely zástěnu a člověk měl větší pocit soukromí.

PROMĚNA: V lodžii jako v pokoji