Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Pruhy, čtverce, písmena...

Hra s čísly, písmeny a geometrickými obrazci je vzrušující a zábavná! Nejen pro studenta kybernetiky, který v tomto pokoji bydlí. Procvičování schopností kombinace navíc trénuje mozek i fantazii.

Redakce Marianne | 24. 11. 2012

Interiérová designérka: Zuzana Bernasovská

Nákupní košík

ROZPOČET: 80 000 Kč

Nábytek: 33 860 Kč
Tapeta: 7 500 Kč
Židle: 40 191
Celkem: 81 551 Kč

Textil, hodiny, boxy a další doplňky
Dekorace celkem: 42 608 Kč

PROMĚNA + DEKORACE: 124 159 Kč

Vše o prostoru

Pokoj je v bytě 1 + 1 v cihlovém činžáku v Praze. Sousedí s kuchyní a chodbou.

V čem byl problém

Vestavěné dřevěné patro zastiňovalo prostor pokoje, do něhož ani z oken neproniká mnoho světla. Zařízení pokoje bylo staré, z jiných rodinných zdrojů.

Naše řešení

Dřevěné patro jsme natřeli nabílo. Na jednu stěnu jsme nalepili tapetu, na další použili nátěr v barvách shodných s tapetou. Stůl jsme vyrobili, ostatní nábytek pořídili v nízké cenové relaci, aby bylo možné ho v případě potřeby z nájemního bytu odnést.

Barevná paleta

Pokoji udává tón tapeta, jejíž barvy přecházejí na další stěny a předměty. Svěží tóny zelené a modré jsou plné energie, kterou elektrizují vše okolo – lidi i černobílou kombinaci, která je tu také uplatněna.

Výmalba

Barvy Primalex: žlutozelená S1040-G70Y, žlutá S2040-Y10R, tyrkysová S1020-B30G

Výsledný efekt

Bílý nátěr patra prostor prosvětlil, tapeta s písmeny a barevné stěny do něj vnesly energii. Nábytkem jsme vytvořili dostatek místa na spaní, přitom je v pokoji i pracovní kout, a celkově působí příjemně.


Nájemní byt 1 + 1, ve kterém podle potřeby v Praze přespávají členové mimopražské rodiny, byl zařízen starým nábytkem a na jeho letitém vybavení se nic neměnilo. Až když v Praze začal dvacetiletý Jan studovat vysokou školu a jeho rodiče zavádět podnik, došlo na rozhodnutí zkrášlit i místo občasného pobytu.

„Chybělo tomu dost,“ říká student Jan. „To nejzákladnější jsem v pokoji měl, ale bylo to provizorní, neútulné. A v hezkém prostředí se i líp studuje...“ Vzhledem k tomu, že právě Jan bude v bytě pobývat nejčastěji, vytvářela naše designérka Zuzana Bernasovská pokoj pro mladého muže.

Nejprve řešila, jak naložit s vestavěným dřevěným patrem. „Přemýšleli jsme o tom, jestli patro nezbourat, ale byla by to škoda a lze na něm vytvořit spací místo pro další dva lidi, kteří tam budou mít pocit soukromí, a to se v bytě, kde přespávají i rodiče Jana, velmi hodí. Pomocí barevných polštářů a žárovek jsem tam vytvořila velmi příjemné doupě, třeba i pro chvíle s knihou,“ říká Zuzana, která se rozhodla patro ponechat, ale natřít nabílo. „Z toho, jak velkou změnu to v prostoru udělalo, mám velkou radost,“ říká. „Lidé většinou nechtějí dřevo natírat, aby nepřišli o krásu přírodního materiálu, ale podstatnější je celkový dojem z prostoru. Navíc i po nátěru je patrné, že materiálem je masivní dřevo – jeho struktura zůstává čitelná. Podstatné je, že nátěr nabílo vyřešil problém bytu, který není světlý. Prostor se tím hodně prosvětlil. Ze stejného důvodu jsem si nemohla dovolit dávat tmavé závěsy, proto jsem k zastínění oken použila světlé rolety.“

Na stěnu navrhla Zuzana tapetu s písmeny. „Nejde o text, dokonce ani o slova, která by měla smysl, je to písmo jako ornament, grafický prvek v moderním, až reklamním stylu,“ vysvětluje. „Má dramatickou působivost a elektrizující účinek. Nečekaně graficky s tapetou skvěle spolupracuje i laťové zábradlí vestavěného patra – a to právě proto, že je natřené nabílo. Pro písmena na bílém pozadí jsem kromě černé zvolila svěží pastelově žlutozelenou a modrou barvu, která patří k mládí. Tu jsem pak použila i na stěnách a jiných věcech v bytě. Efekt písmen na tapetě jsem posílila volbou výrazných koberců v černobílé kombinaci grafických vzorů. A skutečností, že tu bydlí mladý muž, jsem se dala vést při výběru doplňků, jako jsou technické tvary lamp, plechovky s Warholovým designem, nebo rohože instalované na stěnu za postelí. Ano, jsou to rohože, které se dávají na podlahu před dveře – a jak ozvláštnily prázdný prostor u postele! Současně poslouží jako praktická ochrana zdi, když se chce člověk opřít.“

I při výběru hodin sáhla Zuzana po takových, které mají vedle ciferníku plochu pro psaní poznámek a vzkazů. „Ty určitě využiju,“ oceňuje to Jan. „Doma si pořád někam lepím papírky. Teď už nebudu muset myslet ani na to, kam jsem je dal.“

Řekli o proměně

Designérka Zuzana Bernasovská: „Líbí se mi hra s písmeny jako grafickými znaky – jak na tapetě na zdi, tak na koberci na podlaze. A vyhrála jsem si s barvami. I když je to pokoj pro mladého muže, nemusí být šedý. Líbí se mi lustr – španělská firma Luzifer dělá stínidla z dřevěné dýhy tenké jako papír, kterou namotává do různých tvarů. Když svítidlo rozsvítíte, krásně prosvítají léta dřeva.“

Jan Machek: „Původní vybavení pokoje bylo staré, postel si pamatuju z dob, kdy jsem byl dítě. Chtěl jsem, aby byl pokoj moderní. Když vidím výsledek, jsem spokojený. Hodně se mi líbí tapeta s písmeny a je skvělé, jak se pokoj nátěrem patra prosvětlil. Jsou tu vlastně tři možnosti ke spaní, takže se s rodiči v případě potřeby všichni vejdeme do jediného pokoje, a přitom vypadá jako příjemný obývák, a ne noclehárna.“

Jak na to

  • Neříkejte si, že dát design pokoji, kde třeba moc nepobýváte, je zbytečné a drahé. Není to pravda! Každá hodina v prostoru, který vám dá příjemný pocit, vás nabije energií. A na dobrý design nepotřebujete nutně moc peněz.
  • Vsaďte na jeden zásadní stylový prvek – tapetu, koberec, stůl, svítidlo… I když sloučit se jich dá i několik, jak dokazuje tento pokoj. Ze základního prvku však vycházejte při volbě barev a vzorů na dalších doplňcích.
  • Máte neobvyklý nápad? Realizujte ho! Jako my rohože na zdi.

Kde jsme nakupovali

  • Nábytek Základní vybavení pokoje – pohovku, skříňky, koberec, rolety, lampu i povlaky na polštáře – jsme pořídili v Ikea.
  • Dražší design Pořídit si pár dražších stylových produktů se vyplatí. Stropní svítidlo a stolky jsme si vybrali ve 3D H. Interieru.
  • Doplňky Pro vtipné drobnosti – rohožky, boxy, hodiny, lampy – jsme zašli do Superstoru DBK a Naoka.
Pruhy, čtverce, písmena...