Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Revoluce? Holohlavé panenky Barbie přicházejí do Česka!

Limitovaná edice panenek Barbie bez vlasů nyní přichází exkluzivně i k nám. Tyto panenky pomohou českým onkologicky nemocným dětem – a to díky projektu Můj nový život, který se zaměřuje na péči o dětské pacienty s onkologickým onemocněním. A je to vážně nevídaná věc.

Redakce Marianne | 29. 01. 2014


České děti tak dostanou 24 kusů holohlavých panenek Barbie od firmy Mattel. Limitovaná edice těchto panenek není k sehnání v žádné jiné zemi, a české děti tak budou jediné na světě, kterým tyto panenky bez vlasů pomohou překonat důsledky onkologické léčby. Panenky byly vyrobeny v omezeném množství pouze pro americký a britský trh.

Panenky k dostání už jen u nás

Zakladatelka projektu, dětská onkoložka MUDr. Lucie Cingrošová, je z toho nadšená a říká: „Když se tato limitovaná edice objevila loni na americkém trhu, oslovili jsme českou pobočku firmy Mattel s prosbou o dodání panenek také k nám. Jsem šťastná, že se k nám Barbie nakonec dostaly, a výrobci za to patří velký dík.“ V současnosti už holohlavé Barbie nejsou k dostání ani za mořem, takže Česká republika je v tomto ohledu naprostý unikát.

Terezka_a_Lucie_Cingrosova

Barbie – panenka mnoha tváří a podob

Panenky Barbie se vyrábějí od roku 1959 a za tu dobu už na sebe panenka vzala spoustu podob a modelů. A minulý rok byla představena poprvé zcela bez vlasů. Jak říká MUDr. Cingrošová, tuto aktivitu velmi vítá, protože dívky, které procházejí onkologickou léčbou, se často velmi špatně vyrovnávají s vypadáváním vlasů. „To, že je Barbie – idol mnoha dívek – holohlavá, jim může pomoci srovnat se se ztrátou vlasů,“ dodává lékařka.

Barbies_02

Kam se dostanou?

Panenky budou prostřednictvím projektu Můj nový život distribuovány do všech osmi center pro léčbu dětských pacientů se zhoubným onemocněním po celé České republice. Barbie dostanou děti s kompletní výbavou – holčičky jim tedy budou moct vyměnit outfit, ale i pořídit paruku. Jako první si užila holohlavou Barbie tříapůlletá Terezka, která se na Klinice dětské hematologie a onkologie v pražském Motole léčila s agresivním zhoubným nádorem.

Více o projektu Můj nový život najdete na www.projektmujnovyzivot.cz, můžete ho podpořit na www.facebook.com/mujnovyzivot