Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Roláky jsou opět cool!

Když se řekne rolák, možná si vybavíte Audrey Hepburn ve filmu Funny Face, který je inspirovaný životem známého fotografa Richarda Avedona. Slavný outfit, který má Audrey ve filmu na sobě – černé mokasíny, úzké černé kalhoty a černý rolák – je neuvěřitelně jednoduchý, a přesto nesmrtelně silný.

Redakce Marianne | 6. 01. 2016

Foto: Profimedia

Přitom rolák jako takový se dostal do širšího povědomí již ve dvacátých letech minulého století. Nejdřív jako mužský prvek šatníku, později z něj feministky udělaly oblíbený unisex kousek.

Zhruba od poloviny 20. století byly roláky vnímány jako uniformní poznávací znamení pro skupinu filozofů, akademiků, básníků, umělců a intelektuálů. Nebo pro skupinu lidí, kteří odmítají nosit formální oblečení a sahají po jednodušší variantě. Jen si vzpomeňte například na vizionáře a lídra ikonické značky Apple Steva Jobse!

V každém případě rolák vždycky komunikoval svými nositeli vzkazem „já jsem jiný“.

ČTĚTE TAKÉ: Povinná zimní výbava: Dokonalá šála, která vás udrží v teple

A možná i proto se černé roláky později staly jakýmsi klišé, terčem posměchu a kritiky, protože jejich nositelé jimi dávali na odiv svou intelektuální nadřazenost. A teď vás asi překvapíme, ale první kampaň a vtipy proti rolákům vznikla právě kolem doby vzniku slavné scény z filmu Funny Face a outfit Audrey Hepburn byl zamýšlen právě jako satira.

Ale právě tyhle momenty vždy vedou ve společnosti k vzniku masových trendů. Takže v průběhu šedesátých let i později se roláky staly velkým hitem a nosila je i později nejedna filmová hvězda jako Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Diane Keaton nebo Sharon Stone.

 

A přestože se minimálně v poslední dekádě roláky opět dostaly do pozadí, nejnovější trendy hlásí jejich znovuzrození. Nosí se jen tak s džínami, s áčkovou sukní nebo pod šaty, které můžete nosit po celý rok. Vždycky budou asi slušet o něco více modiglianovsky dlouhým siluetám, a pokud chcete, aby vaše prsa vypadala větší, rolák funguje skvěle!

Roláky jsou opět cool!

Související články

Móda

<span>Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?</span>

Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?

Móda

<span>Trend léta 2024: Ani modré džíny, ani černé kalhoty. Letošní léto patří krémovým modelům</span>

Trend léta 2024: Ani modré džíny, ani černé kalhoty. Letošní léto patří krémovým modelům

Móda

<span>Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback</span>

Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?