Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Rozhovor s dentistkou Karolínou Helisovou: O zuby pořád neumíme pečovat

Info ikona
Karolína Helisová

Hi-tech novinky jako černá zubní niť nebo zlatá pasta seženete už i v Česku, základní péče ale stále pokulhává.

Petra Pohlová | 10. 02. 2017
Je pravda, že si většina z nás neumí čistit zuby?
Sice máme dentální hygienistky, které nám postup vysvětlí, ale doma v koupelně s námi už nikdo není. Navíc je samozřejmě nepříjemné, když vám někdo říká, že něco děláte šptaně, jít s hygienistkou k zrcadlu, ukázat jí, jak si čistíme zuby a pak se nechat "kritizovat", zvládne málokdo. Ale je to velice důležitá část péče o chrup. Kromě toho přejímáme návyky z reklam, které mohou být  místy zavádějící. Kartáček, který se nasadí na zub a dokonale ho vyčistí - to úplně fungovat nemůže, nemáme v puse solitérní zub. Každý člověk je jiný, tudíž stejně jako v jiné zdravotní nebo i kosmetické péči o sebe je nutné i k zubům přistupovat dle stavu každého pacienta individuálně.
 
Umíme si správně vybrat kartáček?
Jednou z největších chyb je, že používáme příliš tvrdé zubní kartáčky. Lidé mají pocit, že těmi měkkými si zuby nevyčistí. Dále Češi už sice znají pojem mezizubní kartáček, ale příliš neřeší rozměr, tvar či kvalitu štětin. Setkala jsem se s klientem, který si půjčoval mezizubní kartáček od přítelkyně. Někteří se pokoušejí  mezizubním kartáčkem dostat  do míst, kam patří jen niť, případně si kupují nekvalitní kartáčky. Je důležitá správná volba, aby vám kartáček pomáhal. Z tohoto důvodu je klíčová odborná konzultace při volbě všech pomůcek ke správnému čištění zubů. V supermarketu si to nejlepší právě pro vás určitě nevyberete.  V supermarketu si určitě nejlépe nevyberete to pravé pro Vás. Už jsem párkrát vytahovala zadřené štetinky mezi zuby. Dentální hygienistka vám musí vybrat mezizubní pomůcky, které přesně vyčistí daný prostor a přitom neničí měkké tkáně. Já vždy zdůrazňuji, že kartáčky a nitě by měly být z kvalifikovaných obchodů. 
 
Určitě ale existuje i dost lidí, co o sebe pečovat umí.
To určitě ano a dělají mi radost.  Někdy ovšem nastává druhý paradox nebo trend dnešní doby,  že se stále více lidí “přepečovává” a všeho moc škodí. Na škole nás učili, že nejčastěji se vyskytuje zubní kaz, pak parodontopatie. To už teď ale neplatí, momentálně je výskytu kazů méně, vznikají spíše ty sekundární pod výplněmi. Může za to právě dentální hygiena a správná péče. Lidé se o zuby více starají, investují do nich, což je samozřejmě dobře. Důležitý je zdravý přístup. To vždy radím  pacientům. Existují perfekcionalisté, kteří si sice vše nakoupí správně a naslouchají, nicméně přílišnou pečlivostí si pak při samotné péči na zuby velmi tlačí a dřou si dásně. Vznikají tak obroušené dásně a další problémy, které musíme řešit. 
 
Jak si zuby čistí zubařka?
Já ráno používám whitening pastu na rozzáření a večer herbální, která zklidňuje dásně. Kartáčků mám celou řadu, vypadá jako pro dva lidi, ale není. Mám kartáček na ráno i na večer, na první pohled rozdíl nepoznáte, ale hustota štětinek je jiná. Používám jednosvazkový kartáček, mezizubní kartáčky, niť a ústní kondicionér či vodu.
 
Jaké jsou nové, zajímavé trendy?
Z ústní kosmetiky je to například zlatá zubní pasta od Swiss  Smile d’Or, kterou si klienti mohou vyzkoušet u nás v našem hygienickém koutku. Zlato nejlépe dezinfikuje ústní dutinu, v nabídce je i zubní kondicionér s bělícími účinky. Za skvělou pokládám černou voskovanou mezizubní niť – a proč je černá? Jelikož na černém podkladu vidíte zbytky plaku, který stále zůstal i po perfektním vyčištění. Dále pak stomatologům ulehčuje práci i mikroskop, klíčový pro endodoncii, což je ošetření u kořenového systému zubu. Zatímco dříve se zanícené zuby běžně hned trhaly, dnešní generace lékařů zuby zachraňuje do posledního dechu. Léčbu neurychlíte, ale s mikroskopem se vám nikdy nestane, že zub uzavřete v mometu, kdy je v kanálku ještě zánět. Mikroskop nás nechává vidět i do zákoutí zubu, které bychom normálně neviděli. Ošetření je zdlouhavější, ale je preciznější, dovoluje nám posouvat hranice ve stomatologii a  stojí to za to.
 
O ní:
Karolína Helisová stojí za zrodem Karolina, nového dentálního centra v Praze. Od malička vyrůstala v zubní laboratoři, rodiče této vystudované dentistky vlastní jednu z největších zubních laboratoří v České republice. Dentální centrum KAROLINUM je určené nejen pro dospělé, ale také pro dětské pacienty, přičemž v oblasti zubního lékařství vyzdvihuje důležitost ruční práce a zakládá si na ní. „Žijeme v době, kdy stroje vytlačují lidskou zručnost a umění. Nahrazují léta studií, praxe a lidského oka. Stroj vám dokonale vyrobí vše, co si přejete. Každý člověk je ale originál a stejně unikátní je i jeho zub. I když právě moje zubní laboratoř disponuje nejlepším systémem frézy na trhu, vždy tato umělecká díla dotáhnou právě zubní laboranti,“ říká Karolína Helisová.