Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

S hormony na houpačce

80 - 90% žen má během života přinejmenším několikrát mírné příznaky PMS (premenstruačního syndromu). Během PMS se může výrazně zhoršit skoro všechno - od tělesných příznaků (vítejte, pupínky) až po ty emoční… Znáte to? Přivítejte mě do klubu!

Probudím se se slzami v očích, slepě kráčím k lednici a rovnou vytáhnu čokoládovou zmrzlinu a tu na místě lžící sním. Cítím se pod psa. Do zorného pole mi vkráčí partner, kterého místo přání dobrého rána zasypu existenciálními otázkami o hloubce jeho citů k mé osobě. Místo odpovědi na mě nechápavě kouká, načež mu ztropím scénu. Odtáhnu do práce, ale cestou se utrhnu na prodavačku v trafice, jejíž chabý úsměv si vyložím jako škleb a tudíž usoudím, že proti mě něco má. A tak to pokračuje celý den, někdy i dva.

Ne snad, že by to tak bylo každý měsíc, hormonální bouře se projevuje s různou intenzitou - někdy jsem jako beránek, ale někdy se zě mě stane PMS monstrum. Jak těch pár dní před přežít? Zkusit můžu třeba tohle:

- dodat do jídelníčku více zeleninové šťávy - při nadýmání břicha je prý na odvodnění nejlepší řapíkatý celer.

- bolestem v podbřišku čelit popíjením bylinkových čajů - ideální je heřmánkový, mátový či z malinových či ostružinových listů.

- podle lékaře Igora Bukovského, autora knihy Návod pro přežití pro ženy, měly vyzkoušet tzv. kofeinové prázdniny a aspoň na dva měsíce vynechat kofeinové nápoje. Kofein způsobuje během PMS napětí a úzkost a okrádá tělo o horčík - nedoporučuje se především v případě, že jste v době PMS podrážděná a trpíte nespavostí.

- Zhruba týden před začátkem menstruace klesá hladina estrogenu a zhoršuje se kvalita pleti, vlasů i nehtů. "Právě v tuhle dobu je dobré o sebe pečovat, zajít si do salonu nebo na nějakou zkrášlující proceduru," Petra Řehořková z Petra Clinic.

- Odborníci radí snížit příjem soli, aby se zabránilo zbytečnému zadržování vody a omezit cukr. Naopak zvyšte příjem vitaminu B6, a to buď pomocí doplňků, nebo přirozenou cestou. "Přidejte do jídelníčku fazole, luštěniny a obiloviny, mořské plody nebo ořechy bohaté na zinek a hořčík," radí Řehořková.

 

 

Náš měsíc a ideální čas na:

    • sport: období po ovulaci je nejideálnější pro silový trénink. Může za to nahromaděný testosteron a produkce progesteronu, který zrychluje metabolismus a usnadňuje spalování tuků.
    • dietu: zhruba v polovině menstruačního cyklu zaplaví tělo po menstruaci znovu estrogen a zmizí chutě i vlčí hlad. Zůstane jen dobrá nálada, a proto je právě kolem 12. – 15. dne cyklu začít s hubnutím.
    • nákupy jídla: rozhodně při ovulaci. Díky hormonům automaticky koupíte to zdravější a ještě přitom ušetříte.
    • pracovní pohovor: období ovulace je pro ženy magické – jsou sebevědomější, cítí se krásně a žensky. Tohle sebevědomé období dá využít i v práci, je to ideální čas pro důležité pracovní schůzky či pohovory.
    • lásku: hormony v období ženské ovulace ovlivňují také produkci feromonů, které jsou pro muže přitažlivé a doslova je lákají tím, že u nich prudce stoupne mužský hormon testosteron.