Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Seznamte se s barvou roku – marsala

Každý rok vyhlašuje společnost Pantone barvu roku. Je to barva, která je trendy, otiskává se do módních návrhů i do dekoračních látek do bytu, do karosérií nových aut nebo i make-upu. Letos si máme do skříně i do interiéru pořídit něco v barvě marsala.

Název je od marsaly – sicilského vína hnědočervené barvy. A protože každá barva má i svou charakteristiku, marsala má ztělesňovat sofistikovanost, zemitost, hřejivost i hojnost. Podle výkonné ředitelky Pantone Color Institute Leatrice Eiseman umí marsala obohatit mysl, vyzařuje důvěru a stabilitu. Jde o odstín, který se letos promítne do módy, krásy, průmyslového designu, bytového textilu i interérů. 

 

Marsaůa = Univerzálnost

– je atraktivní pro muže i pro ženy, dobře vypadá na oblečení (třeba kabát v téhle syté vínové je skvělou alternativou ke klasické černé či tmavěhnědé), dobře vypadá na doplňcích – kabelkách, botách či kloboucích. 

– je lichotivá pro všechny odstíny pleti, působí smyslně a zároveň jemně. Velkým trendem bude v dekorativní kosmetice, hlavně v tvářenkách, rtěnkách, lacích na nehty a barvách na vlasy. 

– na jednu stranu působí dramaticky, ale zároveň umí i uzemnit – proto se osvědčí v interiérech, kterým dodá opticky teplo. 

– je ideální volbou pro koberce či čalouněný nábytek, dobře se vyjímá v kuchyních, jídelnách, na malých domácích spotřebičích nebo na ložním prádle. 

– dobře vypadá v jakékoliv textuře – v matu i v lesku

– skvěle se kombinuje s neutrálními barvami i výraznými barvami včetně zlaté, žluté, tyrkysové či šedé.