Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Šideri Váňová: Úspěch na golfu? Cítit se dobře!

Šideri Váňová patří k našim nejkrásnějším profesionálním golfistkám, proto se stala i tváří sportovní značky Peak Performance. Jak se o sebe stará, aby i při hře vypadala hezky a také měla sportovní výsledky?

Redakce Marianne | 5. 08. 2015

Jak se udržujete ve formě? 

Nedílnou součástí mojí přípravy je ta fyzická, hlavně přes rok, abych pak na léto byla ve formě. V zimě se zaměřuji hlavně na kondici – 5x týdně dělám fitness, jednou týdně chodím na gymnastiku, 5x týdně běhám a cvičím jógu. Pro moji psychickou pohodu jsou důležité také meditace. V turnajovém období je to velmi náročné, a tak na to musím být dobře připravena. Ono se to nezdá, ale golf je opravdu náročný – na hřišti každý den ujdete 15 km a k tomu jste 3–4 hodiny na drivingu. Golf je také úzce spjatý s psychikou, protože nejste moc doma, nevidíte moc přátele…

 

Líčíte se na golf?

Líčím, abych se cítila dobře, protože golf je z 80 % o psychice a psychické pohodě.

Nepoužívám ale žádné velké líčení, spíše přirozenější – vystačím si s řasenkou, make-upem a lehkým pudrem. Když jsem na ženských turnajích, tak to líčení více odbývám, to není tak potřeba se líčit. Když jsou smíšené turnaje, dávám si na něm kvůli mužům více záležet.

 

Berete si nějakou kosmetiku do bagu?

Ano, mám tam opalovací krém, krém na ruce, labello na rty a nějakou rtěnku přírodní barvy, abych se po hře mohla upravit, ale nečekejte žádné make-upy a pudry, na to není čas.

F03 1088 mala 

Sledujete, co jíte?

Ano, pro každého sportovce to je důležité, zvlášť když sport dělá vrcholově. Správné složení jídla přispívá k lepším výkonům a psychické pohodě a energii. Jídlo nesmí zatížit, nesmí to být nic mastného. Spíše se snažím hodně jíst proteiny, sacharidy ve formě rýže… Na hřišti jím proteinové tyčinky, ovoce a zeleninu. Piju i iontové nápoje, kvůli doplnění vitaminů a minerálů. To je důležité zejména v létě. Hodně také piju, i tři litry. Někdy samozřejmě i zhřeším. Jinak už dva roky držím bezlepkovou dietu, lepek mi vadí. Tímto jsem odstranila jednu součást, která si myslím, že sportovce zatěžuje. Cítím se díky tomu o hodně lépe. Jím samozřejmě také potravinové doplňky, například acai – to jsou buď sušené bobulky, nebo nápoj plný antioxidantů. 

 

Jak se oblékáte? 

Golf má určitý bonton, který se musí dodržovat a který k němu patří. Je jeho nedílnou součástí. Nesmějí se nosit džíny a lacláče. U mužů je předepsaný límeček a třeba v zahraničí nesmějí nosit ani krátké kalhoty. Ženy mohou chodit oblékané v šatech a sukních, v minimální délce do půlky stehen. Jinak si můžu ale nosit to, co se mi líbí. Důležité jsou pro mne také funkční materiály a střihy.