Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Síla jarních bylin

Dny se prodlužují, sluníčko nabírá sílu a předává ji rostlinám, které zase pomohou nám dostat se po zimě do formy.

Redakce Marianne | 17. 03. 2013

První lístky planých rostlin nám mohou pomoci dostat se rychleji z jarní únavy. Přechod z pasivnějších zimních měsíců do aktivnějšího jara si můžeme usnadnit i zpříjemnit očistnými bylinkovými kúrami. Po týdnech konzumace těžkých zimních jídel může být organismus i překyselený, což se projevuje například trávicími potížemi. Nad očistnou kúrou byste neměli mávnout rukou ani v případě, že máte sedavé zaměstnání, ve kterém navíc zažíváte stres, případně jste v nedávné době více holdovali alkoholu a ke všemu ještě také kouříte.

Jak poznáte, že je váš organismus překyselený? Asi vás napadne, že podle pálení žáhy, ale to je jenom jeden z projevů překyselení. Mezi další symptomy patří únava, malátnost, bolesti hlavy, zad a problémy s kůží. Chronické překyselení může přispět také k artróze, vysokému krevnímu tlaku, potížím s ledvinami a žlučníkem. Bylinky – vedle zeleniny, brambor, salátu, klíčků, hub, dýní a většiny ovoce – jsou bohaté na zásadité látky, a tak mohou pomoci při neutralizaci kyselého prostředí v unaveném organismu. Divoké i zahradní byliny obsahují mnoho minerálních látek a stopových prvků, jako je sodík, draslík, vápník, hořčík a železo. Pokud tělo nedostává pravidelnou denní dávku zásaditých živin, vyčerpávají se zásoby minerálních látek v kostech, chrupavkách, šlachách, zubech a vlasech.

Léčebný program postavte na třech principech:

  1. Šest týdnů pijte denně čaj ze směsi bylin nebo z kopřivy.
  2. Pijte bylinkovou šťávu.
  3. Přidávejte sušené i čerstvé bylinky do každodenního vaření.

Čerstvá šťáva

(viz foto 1–6 v galerii)

  1. Krájení Pampelišky (listy i květy), šťovík, řebříček, kopřivy a sedmikrásky nakrájejte najemno.
  2. Drcení Vše rozdrťte v porcelánovém hmoždíři na hustou kaši.
  3. Přísada Přilijte 2 polévkové lžíce vody, podmáslí nebo jablečného moštu.
  4. Cezení Přeceďte přes plátýnko a nechte odkapat.
  5. Ždímání Vymačkejte poslední kapky.
  6. Dolití Sklenici dolijte v poměru 1 : 5, tedy 1 díl šťávy, 5 dílů podmáslí. Podmáslí zjemní chuť bylin, dodá vápník, hořčík, vitaminy A, E a lecitin.

Šťáva z bylin s jablky a podmáslím

(viz foto 7–9 v galerii)

  1. Ingredience Hrst právě natrhaných bylinek (kopřiva, jitrocel, mladé lístky řebříčku, šťovík, ptačinec žabinec, pampeliška, čerstvě vyrašené lístky břízy), 1 jablko nebo 1 mrkev, sklenice podmáslí, kefíru nebo zákysu.
  2. Příprava Bylinky jemně nasekejte ostrým nožem nebo kolébkovým sekáčkem. Dejte do vysoké sklenice a přidejte nakrájené jablko, zbavené jádřince. Rozmixujte tyčovým mixérem a dolijte podmáslím.
  3. Podávání Podávejte chlazené, popíjejte pomalu a nejlépe třikrát denně. Nechte se překvapit – je to vynikající!

Kopřiva k jídlu a pití

Kopřiva je bohatá na vitamin C a má vysoký obsah chlorofylu. Zchlazený kopřivový čaj vás skvěle osvěží.

(viz foto 10–11 v galerii)

  1. Spaření Hrst mladých kopřiv opláchněte a spařte litrem vroucí vody. Nechte stát 10 minut a sceďte přes sítko. Spařené kopřivy nevyhazujte, právě jste získali základ pro jemný špenát nebo jarní polévku. Můžete je přidat i k běžnému špenátu.
  2. Podávání Ráno pijte čtvrt až půl hodiny před snídaní, večer jako poslední nápoj před spaním. Povzbuzuje látkovou výměnu. Můžete dochutit citronovou šťávou.
Síla jarních bylin