Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Sklad pro vaše víno

Ušlechtilé víno si žádá péči na úrovni! Domácí vinotéka mu ji zajistí, a navíc může být přitažlivým kusem nábytku jak v kuchyni, tak v obývacím pokoji.

Redakce Marianne | 17. 02. 2013

Na co se soustředit?

ZÓNY
V temperovaných modelech můžete separátně nastavit teplotu v samostatných oddílech. Levnější klimatizované vinotéky nabízejí jen jednu zónu, v níž se ale teplota také mírně liší – teplejší vzduch, vhodný pro červené víno, se drží nahoře a chladnější vzduch, vyhovující bílému, je dole.

KAPACITA
Levnější domácí vinotéky pojmou několik lahví, modely vyšší třídy, které ocení vášniví vinaři, dokážou uchovat až na dvě stovky vín. Pokud ovšem takovou velkou vinotéku použijete pro vestavbu, prověřte nosnost nábytku pod ní! Berte v potaz nejen hmotnost přístroje, ale i budoucího obsahu.

TEPLOTA
Většina vinoték umožňuje nastavení teplot v rozmezí zhruba od 3 do 20 °C. Víno hlavně nesmí nikdy přemrznout, jinak bude navždy znehodnoceno, proto by mělo být zařízení vybaveno pojistkou, která spotřebič vypne, když se teplota začíná nebezpečně blížit nule.

DVÍŘKA A POLICE
Vínu nedělá dobře UV záření, proto jsou lepší dvířka vinotéky neprosklená, s tmavými skly nebo sklem s UV filtrem. Police ze dřeva lépe vypadají a pomáhají udržet správnou vlhkost. Servírovacím vinotékám nechybí kromě klasických polic ani jedna vysoká pro načaté lahve. Praktické jsou i sklopné a výsuvné poličky na sýry nebo doutníky.

Víno a jeho skladování

  1. Nákup Nevyplatí se uchovávat levná vína z běžné sítě supermarketů, která jsou většinou oblíbena právě pro svou mladost a svěžest.
  2. Výběr Pro skladování se naopak hodí vína od renomovaných vinařů, z osvědčených vinic a poloh, vína z dobrých a špičkových ročníků, harmonická, s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin a vyšším alkoholem.
  3. Korek Špatný uzávěr může znehodnotit celý obsah! Lahev by měla být opatřena kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.
  4. Teplota Pokud je víno skladováno při vysoké teplotě, zraje rychleji. Příliš nízká teplota vede k vysrážení vinného kamene a barviva; v obou případech nápoj ztrácí na kvalitě.
  5. Vlhkost Hodnotu vlhkosti by měla vinotéka umět udržet mezi 50–70 %.