Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Sladké mámení: upečte si čokoládové BROWNIES

Jak je v nějakém dezertu čokoláda, úspěch je takřka zaručen. Ale brownies umí ještě něco navíc - famózní je hlavně jeho schopnost překvapení. Napovrchu je tahle hnědá kostka křupavá a lehce vysušená, a pak si kousnete do měkkého a vlhkého těsta a jste v ráji!

Potřebujete (na devět čtverců):
100 g rozpůlených vlašských ořechů
150 g nakrájeného másla
225 g nakrájemné tmavé čokolády
4 velká vejce
300 g hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu (prodává např. Marks & Spencer)
125 g hladké moukyšpetka soli

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Pekáč o rozměrech 20x30 cm vytřeme tukem a vyložíme pečícím papírem. Na plech nasypeme 100 g rozpůlených vlašských ořechů a pražíme v troubě 5 minut. Necháme je vychladnout a nakrájíme nahrubo.

V misce se žáruvzdorného materiálu rozehřejeme na páře nebo v mikrovlnné toubě 150 g nakrájeného másla a 225 g nakrájené tmavé čokolády. Odstavíme, vymícháme nahladko a necháme mírně vychladnout.

V jiné míse ušleháme 4 velká vejce, 300 g světle hnědého cukru a 1 lžičku vanilkové příchuti. Přidáme směs rozehřáté čokolády a másla a šleháme, aby se vše spojilo. Do mísy prosejeme 125 g hladké mouky a spolu se špetkou soli ji zapracujeme do těsta. Nakonec vmícháme ořechy.

Těsto nalijeme do pekáče, uhladíme a pečeme uprostřed trouby 25 minut. Na povrchu se utvoří tenká kůrka, těsto pod ní bude měkké. Necháme vychladnout, nakrájíme na čtverce a podáváme.

 

174133 big copyRecept pochází z kuchařky Jeden den bez masa od Paula, Stelly a Mary McCartney. V roce 2009 zahájili kampaň za bezmasé pondělí, po té, co si přečetli zprávu spojující masný průmysl se změnou klimatu - uvádělo se v ní, že živočišná výroba je jedním “ze dvou nebo tří nejvýznamnějších odvětví, která přispívají ke zhoršování nejzávažnějších potíží v oblasti ochrany životního prostředí na všech úrovních od místní až po globální.