Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Sladké Velikonoce ze světa

Zajímá vás, co se jí o Velikonocích v Evropě? Společně s naším sesterským časopisem Apetit jsme pro vás vybrali ty nejlepší velikonoční sladkosti!

Ivona Šouralová | 25. 02. 2016

Mazurek krolewski

Polský velikonoční koláč s výrazným vzorem skvěle chutná a snadno ho připravíte. Má mnoho variant a my jsme pro vás našli tu nejlepší!

Příprava: 30 minut, pečení: 20 minut, množství: pro 8 osob, náročnost: snadné

170 g másla

4 lžíce moučkového cukru

60 g mletých loupaných mandlí

1/2 lžičky strouhané kůry z biocitronu

320 g hladké mouky + další na vál

3 vařené žloutky, protřené sítem

2 syrové žloutky + 1 vejce na potření

špetka soli

špetka skořice

170 g meruňkového džemu

170 g malinového nebo višňového džemu

moučkový cukr na posypání

1. V kuchyňském robotu utřete sekacím nástavcem máslo s cukrem. Přimíchejte mandle, citronovou kůru, mouku a vařené žloutky. Přidejte syrové žloutky, sůl a skořici a znovu krátce rozmixujte. Z těsta vytvarujte hroudu, dejte ji do plastového sáčku a uložte na 30 minut do chladničky. 

2. Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta odkrojte 2/3 a zbytek vraťte do chladničky. Odkrojené těsto rozválejte a plátem vyložte formu včetně okrajů (o průměru aspoň 30 cm nebo obdélníkovou formu 20 × 28 cm). Vidličkou hustě propíchejte dno a potřete rozšlehaným vejcem. 

3. Rozválejte zbylou třetinu těsta a nařezej­te ho na pruhy široké necelý jeden centimetr. Utvořte z nich na podkladu ozdobnou mřížku a opatrně je potřete vejcem. Pečte v troubě 20–30 minut.

4. Nechte vychladnout. Místa v mřížce střídavě naplňte světlou a tmavou marmeládou a pocukrujte.

Něco navíc: V robotu pracujte pouze krátkými pulzy, nevadí, když výsledkem bude drobenka. Čím víc se křehké těsto propracovává, tím je po upečení tvrdší!

Více receptů najdete v březnové Marianne.