Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Spánek v zimě

Spánek je nedílnou a také příjemnou součástí našeho života. Mnozí z nás by dokázali strávit v posteli klidně celý den.

Redakce Marianne | 18. 12. 2016

Obzvlášť v současných studených a pošmourných dnech, kdy jsme unavení víc než jindy, bychom se při zazvonění budíku nejradši otočili na druhý bok. Naštěstí existuje pár triků, které vám vstávání ulehčí a vy se probudíte plni elánu a dobré nálady.

Vytvořte si ideální podmínky

Na zdravý spánek má vliv spousta faktorů. Nezanedbatelnou roli hraje i samotné prostředí, vytvořte si proto ideální podmínky – stáhněte žaluzie, ať si zajistíte dokonalou tmu a neruší vás světlo z ulice, teplotu nastavte zhruba na 18°C. Ložnice je hlavně místem odpočinku, proto tady zapomeňte na televizi i počítač.

Pozornost věnujte také tomu, na čem ležíte. Samotná postel není tak důležitá jako správná matrace. Jestli si nemůžete vzpomenout, kdy naposled jste ji měnili, pak je nejvyšší čas učinit tak právě teď. Vybírat můžete z různých materiálů, k jedněm z nejoblíbenějších patří matrace z paměťové pěny, které se při kontaktu s tělesným teplem pružně přizpůsobí anatomii těla. Stabilizují ho v optimální poloze a díky tomu se budete během noci méně převalovat a bude se vám klidněji spát. Matraci je důležité uložit na ten správný rošt, který jí nejen zaručí dlouhou životnost, ale také umožní naplno využít jejích vlastností.

Co vás zahřeje

S přicházejícím studeným počasím je na čase také vyměnit lůžkoviny. Pod tenkými letními by se vám spalo špatně. Místo toho se zachumlejte do teplých hřejivých přikrývek a zima vám rozhodně nebude. Tyto lůžkoviny jsou ideální pro zimní období, protože vynikají svými tepelnými izolačními vlastnosti a zároveň jsou vzdušné, lehké a nadýchané. Jejich náplň je tvořena kvalitními dutými vlákny, takže vaši postel udrží krásně vyhřátou. Vhodné jsou i pro alergiky, na rozdíl od klasických péřových přikrývek, s nimiž by naopak mohli mít problém. Zahřát vás může také povlečení, na zimu je ideální flanelové, které je krásně hebké a příjemné na dotek.

Tak nedovolte, aby vás zima okradla o krásný spánek!