Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Stres či nedostatek energie? Možná trpíte potravinovou alergií

Rychle se sami sebe zeptejte, co jste dneska jedli. Jak se cítíte? Pokud si stěžujete na stres, úzkost, deprese, bolesti hlavy či břicha, máte zamlžené vidění nebo jen chybí energie, možná za to může právě to, co jste snědli. Je pravděpodobné, že všechny tyto příznaky jsou důsledkem potravinové alergie.

Redakce Marianne | 5. 08. 2014


Jsme to, co jíme – to není nic nového pod sluncem. Ve Spojených státech žije lékař – dr. Patel –, který je považován za génia a nazývají ho novodobým Louisem Pasteurem. Pasteur přišel kdysi na to, jak to udělat, aby mléko vydrželo co nejdéle a nezkazilo se. No, a dr. Patel je něco jako Pasteur – ví, jak naše těla zbavit chronických onemocnění. Zázračný lékař? Asi ne, on jen říká, že naše zdraví závisí na tom, co jíme!

Zakopaný pes je v jídle

Zapomínání, zácpa, bolesti u srdce, ztuhlé klouby, nedostatek libida – na co si jen vzpomenete –, mohou mít počátek v jídle. Možná si říkáte, že je to ‚jen‘ stres, ale omyl. Imunita má svoje sídlo v žaludku, respektive ve střevní sliznici, takže pokud jíte nevhodné potraviny a jste skrytý alergik, vystavujete se riziku, že vaše obranyschopnost bude nedostatečná a vy začnete trpět různými příznaky.

Jediný způsob – vyloučit nevhodnou potravinu z jídelníčku

Vztah výživy a alergie je zcela prokazatelný. Jak říká alergoložka MUDr Dagmar Pohlová, v poslední době prudce stoupá počet nejen inhalačních alergiků (pyly, trávy, roztoči…), ale také potravinových alergiků. Reakce na požití určité potraviny jsou velmi často způsobené její intolerancí, která ale nemá nic společného s pravou potravinovou alergií, jde vlastně o tzv. falešnou alergii. V případě této pseudoalergie je ale léčba mnohem příznivější. Některé potraviny obsahují histamin (látka, která vyvolává alergické příznaky) ve větší míře než jiné, a mohou je dokonce uvolňovat nebo produkovat! A jak vidno, někteří lidé jsou na tyto potraviny mnohem citlivější, takže jim vadí.

Bez receptu, bez léků a bez návštěvy u lékaře

Dr. Patel a Ken Drew vyvinuli program Reverse of My Illness, který má být skvělou zbraní v prevenci proti všem nemocem a problémům, které vás mohou potkat, jako je artritida, Alzheimerova choroba, cukrovka, nemoci srdce a rakovina. Nebudete potřebovat žádný recept na léky ani medicínský postup či návštěvy nejrůznějších ordinací. Jediné, co budete muset udělat, je ‚hacknout‘ přirozený obranný systém vašeho těla. A jaký je váš názor na to, jak potraviny ovlivňují náš imunitní systém?