Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Studie ukázala, že mazlení má pozitivní vliv na zdraví koček

Mazlíte se rádi se zvířaty? Je všeobecně známo, že tato činnost je pro psychiku člověka velmi prospěšná. Nyní se ukázalo, že mazlení s kočkami není příjemné a užitečné jen pro člověka, ale pomáhá také udržet zdraví koček.

Redakce Marianne | 15. 10. 2015

Mezinárodní žurnál preventivní veterinární medicíny nedávno zveřejnil výzkum, v rámci kterého bylo devadesát šest koček z útulku rozděleno do dvou skupin. Jedné skupině se dostávalo čtyřikrát denně deseti minut pozitivní interakce s totožným člověkem-výzkumníkem, a to po dobu deseti dnů. Pozitivní interakcí bylo myšleno mazlení, kartáčování nebo hraní. Naopak druhá polovina byla v klecích a výzkumník od nich odvracel pohled na stejnou dobu, jako probíhala pozitivní interakce u první skupiny.

Na začátku výzkumu byly všechny kočky považovány za zdravé, spokojené a nebyly frustrované. Po ukončení experimentu byly v obou skupinách znatelné rozdíly. Druhá skupina byla neklidnější, neprojevovala tolik zájem o hru a byla náchylnější k onemocnění dýchacích cest.

Výzkumnice Nadine Gourkow, která se na studii podílela, potvrdila žurnálu, že našla silný vztah mezi pozitivními emocemi,vyvolanými právě hrou, mazlením či kartáčováním koček a dobrým zdravím zvířat. Spokojenost kočky stimuluje produkci látek, které zabraňují vzniku onemocnění horních cest dýchacích.

Nadine a její kolega plánují ve výzkumu pokračovat. V další fázi se hodlají zaměřit na to, která z pozitivních interakcí je nejúčinnější. Předpokládají také, že i pro ostatní zvířata může mít tento typ chování zdraví prospěšný efekt. „Domníváme se, že by tato studie mohla pomoci také psům trpícím psincovým kašlem, který je u psů v útulcích velmi rozšířený," říká Nadine.

V mnoha útulcích po celé České republice se pořádají akce jako venčení psů či mazlení a hraní se zvířaty. Pokud tedy máte zájem, můžete udělat dobrý skutek a potěšit sebe i zvířata. Jestli máte kočku doma,věnujte čas i jí.

Podívejte se také na 12 fascinujících snímků ještě nenarozených zvířat

„Domácí zvířata jsou na tom většinou psychicky i fyzicky lépe než ta v útulcích a chovných stanicích. Péči člověka ale potřebují úplně stejně jako ta opuštěná. Já se se svým psem mazlím více než se svojí ženou," dodává se smíchem Nadinin kolega.