Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

STYLOVÉ ŽENY - stylistka Olo Křížová: Oblékejte se v souladu se svojí osobností

Dá se styl naučit? Podle módních příruček ano. K tomu, aby taková pravidla fungovala, je totiž důležité být osobnost. Představujeme jednu ze čtyř inspirativních Češek.

Redakce Marianne | 18. 12. 2014

Váš styl je hodně osobitý. Dokážete ho definovat?

Můj styl je proměnný podle toho, jaký je můj denní rytmus. Jde o to, abych to byla já a abych se v tom cítila dobře a mohla celý den fungovat. Nosím tedy pohodlné a multifunkční věci. Popsala bych to jako městskou moderní eleganci. Mám docela široké spektrum toho, co mám v oblečení ráda, ale nakonec se můj výběr dost zúží na mé oblíbené ‚deky‘. 

Je hodně lidí, kteří mluví o tom, že nosí pohodlnou eleganci, jen oni tím myslí džíny a péřovku. 

U nás lidé upřednostňují funkčnost, ale tu já taky. Ale nepůjdu si koupit kapsáče. Vlastně mám jen jedny džíny a ani je moc často nenosím. Mám pocit, že mě svazují. Nemám ráda tlak, svázanost a upjatost. Proto často nosím věci, které jsou větší, mám ráda pánský styl, ten se ale snažím dávat do ženské polohy. Kdybych si pánské modely neupravila, působila bych příliš tvrdě, a to nechci. Jsem spíš křehká bytost, i když toho hodně vydržím. Nejen v módě potřebuji volnost, abych mohla tvořit, reagovat, inspirovat… Oblečení zvyšuje kvalitu života. Vždyť jsme pořád oblečeni! A díky tomu, co máme na sobě, se prezentujeme okolí i společnosti. Oblečením o sobě můžeme hodně věcí říct, a to poselství můžeme i modifikovat. 

Nosíte trendy?

Nepotřebuji mít trendové věci, to mě nikdy nezajímalo. Móda je o neustálých změnách a trendy jsou pro mě pracovní pomůcka. I když je sleduji a podvědomě je jistě nasávám, vytvářím si styl po svém. K věcem mám vztah, nepotřebuji jich mít hodně. Velmi si rozmýšlím, než si něco pořídím. Ale pak to mám v šatníku dlouho.  

Jste múzou Jakuba Polanky, jeho modely často nosíte. 

Mám mnoho věcí od návrhářů. Mám ráda Denisu Novou, je elegantní, městská, ona sama je velmi aktivní žena a v její tvorbě se to projevuje. A mám také moc ráda Zuzanu Kubíčkovou. Ona sama i její móda jsou křehké a vtipné. V jejích věcech jsou příběhy, vím, co v nich je za energii. Vím, s jakou péčí oni k tvorbě přistupují, jaké materiály používají, jak kolekce vznikají. Jejich práce si vážím. A o to je mi pak lépe v těch věcech. 

Vy se oblékáte originálně, jste nepřehlédnutelná. Nevadí vám být středem pozornosti?

V Česku občas musím snášet posměšné pohledy či posměšky, a nemyslím tím jen vtípky od party puberťáků. Ale mám to vyvážené, protože když jsem v zahraničí, tak na svůk módní styl naopak slyším spíš chválu. Přitom ať máme na sobě cokoli, můžeme druhé inspirovat. Jde o to, abychom ostatní vnímali jako celek. Ne si všímat jen jedné věci, která jim přijde ujetá, a to jen proto, že si říkají: To bych si na sebe nikdy nevzal. Je to o egu. Lidé u nás nejsou otevření. Protože kdyby byli, přijímali by snáze nové vjemy a nové impulzy, nejen v módě, ale ve všem. 

Podle jakého klíče se ráno oblékáte?

Vím, co funguje. Jsem minimalista, mám pár osvědčených věcí, které mám ráda. Je zajímavé, že mám hodně doplňků, ale málo je používám. V každém roce mám nějaké favority, které často točím, a další rok se mi to v šatníku zase promění, styl se mi posune někam jinam. Není to jen o tom, že se měním já sama, ale mění se i svět kolem mě, i na to díky módě mohu reagovat. Přijdou nové kousky do šatníku, ty zmixuji s těmi staršími, a najednou ta starší věc dostane nový rozměr. 

Jak mít v šatníku pořádek?

Mám malý byt a letní věci na zimu ukládám. Prostě sezonně měním šatník. To bych doporučila všem. 

Co vy a barvy?

Mám ráda teplé barvy i pastely. Ale nejraději mám šedou. K ní se hodí růžová, žlutá, výrazná modrá… Vlastně bych mohla mít celý šatník šedý, tato barva má obrovskou škálu odstínů. Je zajímavé, že černá se nedá úplně s každou barvou kombinovat, zatímco šedá ano.