Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Svačte, aby vás nezaskočil vlčí hlad

Pokud je vaše první jídlo během dne oběd, pak děláte pro svoje tělo to nejhorší, co můžete. Jíst byste měli pětkrát denně a neměli byste zapomínat ani na svačiny.

Redakce Marianne | 7. 11. 2013

Jakmile si totiž dopřejete dopolední svačinu, budete mít pak během dne menší hlad, takže vás nezaskočí žádné velké chutě na nezdravé potraviny. Jak říká nutriční poradkyně Lada Nosková z Diet Planu, včasnou svačinou mezi jídly totiž předcházíte právě vlčímu hladu. „Navíc energii přijímáte v průběhu celého dne tak, aby ji bylo možné zároveň co nejefektivněji spalovat a aby vám co nejméně kolísala hladina krevního cukru.“

Nesvačit je špatný návyk

Proč je to tak špatně? Jednoduše proto, že hrozí nejen nebezpečí, že budete vyhládlí, ale taky že si zvyknete na sladké. Vyhladovělý člověk má mnohem větší chutě na sladké, kterým většinou neodolá. „Řešení je prosté – jezte preventivně, najezte se dřív, než dostanete příliš velký hlad,“ radí Lada Nosková.

Tipy pro zdravou svačinu

  • Ovoce (pomeranče, jablka, banány nebo jiné čerstvé ovoce), pokud hodně cestujete, přibalte si sušené ovoce jako koncentrovaný zdroj sacharidů.

  • Müsli tyčinky (snadno se přenášejí v kapsách i kabelkách), jsou zabalené a po ruce. Vybírejte jen ty bez polevy. Polevy jsou zbytečným zdrojem nasycených tuků, a z polev vyrobených ze ztužených tuků nemáte žádný nutriční přínos.

  • Ovesné sušenky (Emco, Zuzanky...) dodávají tělu složité cukry (díky vláknině) jako dlouhodobý zdroj energie.

  • Suché směsi z cereálií

  • Suchary, knäckebroty (sezamové, pšeničné a další celozrnné)

Co by měla svačina obsahovat?

Screen_shot_2013-11-05_at_11.59.21

Mgr. Lada Nosková, nutriční poradkyně,  www.dietplan.cz

Dopolední svačina by měla být zdrojem sacharidů, aby vám přinesla energii pro dopolední aktivity. Protože je den před vámi, budete potřebovat hodně paliva, zvláště pokud vedete aktivní život. Mějte vždy něco po ruce, aby vás nic nezaskočilo. Obstarejte si takové svačiny, které nepodléhají rychlé zkáze, do zásoby a mějte je v pracovním stole, autě, kabelce…

Recept na svačinu:

Zeleninové tyčinky s tvarohovým dipem

veggies-and-dip-2-ashx_

Budete potřebovat: 50 g žluté papriky, 50 g červené papriky, 100 g mrkve, 100 g salátové okurky, 80 g odtučněného tvarohu, 40 g gervais nízkotučného, sůl, pepř, bylinky

Postup: Z tvarohu a gervais utřete dip, dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Zeleninu nakrájejte na širší tyčinky a ty pak namáčejte do tvarohového dipu.

Energie: 922 kJ, sacharidy: 26,8 g, bílkoviny: 14,1 g, tuky: 7,0 g