Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Svátek matek: víte, jak ho oslavit?

Jestli existuje nějaký skutečně celosvětový svátek, pak je to Den matek. U nás se začal slavit v roce 1923 díky Alici Masarykové, později byl vytlačen Mezinárodním dnem žen a na výsluní se dostal znova až po roce 1989. Proč se vlastně slaví, je jednoduché: aby se vzdal hold ženám-matkám. A že to není žádný nový svátek, o tom svědčí i fakt, že matkám se vyjadřovala pocta už ve starém Řecku.

Redakce Marianne | 11. 05. 2014


Na svátky si moc nepotrpím, ale musím přiznat, že jako matka tří dětí ráda ocením, když mi někdo druhou květnovou neděli vyjádří svou lásku aspoň maličkostí. Často se sice stane, že na svátek děti zapomenou, ale nehrotím to a nezlobím se. Vím, že svoji lásku vyjadřují každý den už tím, že jsou součástí mé rodiny. Květina je pak už jen bonus, který potěší. A jak by taková oslava Dne matek mohla vypadat? Následující tipy berte jen jako návod, nikoli povinnost či nařízení.

Den s rodinou

bike-hire-family_1

Zapomeňte na všechny ostatní plány a udělejte matce den stvořený jako pro královnu. Vymyslete nějakou zajímavost, vypravte se třeba na výlet na její oblíbené místo. Trávit čas společně (nejlépe venku) je to, co se opravdu počítá. Takže hurá na piknik (pokud počasí dovolí), vyrazte na cyklovýlet nebo pěší túru. S puberťáky ovšem už moc nepočítejte.

Společná oslava

family2

Některé ženy-matky milují rodinná setkání. Čím větší, tím lépe. Já osobně to moc nemusím, ale na druhu stranu to má něco do sebe. Shromážděte tedy všechny prarodiče, tetičky, strýčky, sestřenice a další blízké osoby z rodiny a uspořádejte společnou oslavu! Bude-li hezky, ideálním místem bude vaše zahrada a grilování.

Jednoduchá oslava

Screen_shot_2014-05-06_at_15.16.52

Den matek nemusí nutně znamenat, že jen velká oslava se počítá. Příjemný den může být levný, a přitom nezapomenutelný. Zajděte třeba na zmrzlinu do nedaleké cukrárny nebo kupte velký nanukový dort a snězte ho doma!

Den bez povinností

zena_a_relax

Naprosto nejlepší dárek pro mnohé maminky je… nedělat a nemuset dělat nic! Tatínkové, vezměte děti na hřiště, do parku, do muzea nebo do kina a dopřejte maminkám jeden den relaxu. Zasloužíme si to.

Tip Marianne:

Screen_shot_2014-05-06_at_15.22.10

Výzkum, který nedávno provedl Facebook, ukázal, že matky jsou nejaktivnější skupinou uživatelů. Na svých profilech mají mnohem víc přátel než ostatní ženy, téměř denně své stránky sledují, komentují příspěvky a sdílejí fotografie. Takže pokud chcete být trochu netradiční, nekupujte maminkám kytky, ale třeba fotoaparát. Novinka z řady Nikon Coolpix disponuje speciálními funkcemi pro fotky typu ‚selfie‘ a ‚braggie‘, které využijete právě na Facebooku.