Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Symfonie v zimní zahradě II

Ptáky můžete velmi dobře pozorovat dalekohledem ve volné přírodě nebo pouhým okem z tepla domova na krmítku za oknem.

Redakce Marianne | 23. 12. 2012

Stále více druhů pěnic už netáhne na zimu až do Afriky, ale přezimují v mírnějším podnebí Anglie. Na jaře se vrátí mnohem dříve domů než ptáci, kteří se na podzim vydali na pouť na daleký horký jih. Najdou si tak lepší místa k hnízdění a mohou začít dříve se sezením na vejcích.

Chcete-li pro ptactvo něco udělat, zařiďte zahradu různorodě. Divoké dřeviny a domácí keře dodávají bobule a semena, přírodní stravu ptáků. Trnky, divoké růže a hlohy jsou jen některé důležité dřeviny, které vedle výživného ovoce nabízejí i místa ke schování. Trnité větve chrání před nepřáteli po celý rok, ale zejména na jaře tu mnoho ptáků rádo staví svá hnízda. Čím různoroději je zahrada zařízena, tím více druhů ptáků se zde usídlí.

Avšak příliš pečlivá péče a používání ochranných prostředků ptáky odradí. Na zimu můžete ptáky přikrmovat tučnějším zobem, hlavně ořechy, semeny a sušenými plody, zavěšenými na větvích nebo v krmítkách. Z okna pak můžete pozorovat čilý ruch barevných opeřenců a radovat se z každého nového druhu. Zažijte přitom neskutečná překvapení – krmení přiláká do zahrady i vzácnější druhy ptáků jako mlynaříka dlouhoocasého nebo stehlíka, při troše štěstí uvidíte i hosty ze severu – pěnkavu jikavce a brkoslava severního.

Zimní období znamená zábavu a práci i pro ornitology. Od podzimu do zimy ptáky kroužkují a odevzdávají data do centrální databáze na Kroužkovací stanici Národního muzea. Aktuální informace o životě ptactva v našem okolí podává Česká společnost ornitologická. Společnost pořádá pravidelné komentované ornitologické vycházky s odbornými lektory. Na podzim se koná Festival ptactva, na jaře Vítání ptačího zpěvu, přesná data najdete na webu www.birdlife.cz.

Ptačí poradna

Na podrobnosti ze života ptáků jsme se zeptali MUDr. Štěpánky Kosové, členky České společnosti ornitologické

Čím krmit ptáky v zimě?
Nabídněte jim energeticky bohaté krmivo – olejnatá semena, jádra ořechů, hovězí lůj. Pro doplnění tekutin přikrmujte jablky. Pro zpestření jídelníčku můžete do zásypu semen přidat kousky tvarohu nebo ovesné vločky. Nekrmte je plesnivou potravou, pečivem, zbytky z kuchyně. Obyčejná kuchyňská sůl je pro ptáky jedovatá. Jedničkou v krmítku je černá slunečnice. Ptáci ji preferují před ostatními zrny ve směsích, které akorát roznesou po zahradě a zaplevelí ji. Pod krmítko na plochu bez sněhu připravte půlky jablek. Ptáci je nejraději vyzobávají zevnitř. Jablka v celku nechají většinou netknutá, dokud nepřemrznou. Kosi, červenky i sýkory nepohrdnou kousky tvarohu i natrhaným vařeným hovězím masem. Na trhu lze zakoupit lojové koule. Některé jsou však nekvalitní a ptáci si jich nevšímají. Lepší je si je vyrobit sami doma, například z borových šišek namočených v loji a posypaných slunečnicí.

Je lepší krmit ptáky celoročně?
Ptáci se ve své podstatě uživí sami. Přilepšovat by se jim mělo jen v zimách s krutými mrazy trvajícími více dnů po sobě. Celoroční přikrmování není vhodné, ptáci tím ztrácejí výhody přirozeného chování (sběr hmyzu a housenek) a mění se i skladba ptačího osazenstva v dané lokalitě. Krmítka zakládejte jen pro potěchu oka a s přikrmováním začněte v listopadu při prvním zámrazu a končete ho koncem března.

Jaké budky ptáci ocení?
Každý ptačí druh má při hnízdění svá specifi ka. Nejlepší je podívat se na stránky ČSO, kde jsou návody na výrobu. I když budete budku kupovat v obchodě, seznamte se s tím, jak by měla vypadat. Budky najdete například na www.ptacibudky-krmitka.cz, www.zelenadomacnost.com.

Jak ptáky nejlépe pozorovat?
Ptáci se rádi koupají, takže budete mít o zážitky postaráno, když jim v létě pořídíte koupátko. Mělkou kameninovou mísu nebo starý pekáč naplňte do výše 4 cm. Doprostřed můžete položit plochý kámen, který bude vyčnívat trochu nad hladinu. Vodu často vyměňujte. V době hnízdění jsou však ptáci velmi citliví na vyrušení, tehdy raději jen naslouchejte jejich zpěvu a učte se je rozeznávat.

Symfonie v zimní zahradě II

Související články

Dobrý nápad

<span>Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?</span>

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?

Dobrý nápad

<span>Stromy bez zahrady? Speciální druhy je možné pěstovat na terase nebo balkonu</span>

Stromy bez zahrady? Speciální druhy je možné pěstovat na terase nebo balkonu

Cestování

<span>Cestujeme po Česku: Kam na výlet za roztomilými zvířátky?</span>

Cestujeme po Česku: Kam na výlet za roztomilými zvířátky?

Dobrý nápad

<span>Naše babičky věděly, co zabírá na nachlazení. V tomto počasí se jejich rady hodí</span>

Naše babičky věděly, co zabírá na nachlazení. V tomto počasí se jejich rady hodí