Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Terasa pod sakurou

Jak proměnit ložnici v pronájmu tak, aby byla skutečně vaše, ale vše cenné jste mohli v případě stěhování odnést? Barvami stěn!

Redakce Marianne | 1. 07. 2013

 

Interiérová designérka Barbora Fišerová:

„Pořiďte si takový venkovní nábytek, který před deštěm nemusíte schovávat.“

 

Rychlý průvodce

V ČEM BYL PROBLÉM

Staré vstupní schodiště se pozvolna rozpadalo v základech. Vstupními dveřmi foukalo. Plastová, cizorodá okna z kuchyně, osazená předchozím majitelem domu, propouštěla málo světla. Stará odlupující se omítka působila romanticky jen na fotkách, ve skutečnosti na ní nic hezkého nebylo.

NAŠE ŘEŠENÍ

Všechny problémy se vyřešily jedním razantním zásahem: před zateplením domu a pořízením nové fasády majitelé původní schodiště zrušili a na jeho místě vybudovali prostornější kamennou terasu se stylovou dlažbou. Díky tomu bylo možné nahradit kuchyňská plastová okna francouzskými okny, která kromě toho, že původně tmavou kuchyň výborně prosvětlila, také umožnila dopřát si z kuchyně na terasu přímý vstup a vytvořit tu letní jídelnu i s pohodlnou pohovkou.

terasa2

BAREVNÁ PALETA

K pískové barvě omítky ladí cihlová dlažba. K zeleni a kvetoucím rostlinám Bára zvolila detaily natřené balakrylem – růžovým 2065-R20B, černým S 9000, žlutým S 1080 Y, šedým S7500 N a tyrkysovým S3060-B20G.

NÁKUPNÍ KOŠÍK

PROMĚNA

Okna a dveře 50 500Kč
Nábytek 14 650 Kč
Osvětelní 2 500 Kč
Polštáře a koberec 16 720 Kč

Celkem 84 370 Kč

DEKORACE
Doplňky 24 410 Kč
Květiny a květináče 6 181 Kč

PROMĚNA + DEKORACE
Celkem  114 961 Kč

Venkovský dům naší designérky Báry prochází už několik let postupnými změnami. S některými jste se už mohli seznámit už dříve. Teď se Bára se svým mužem Hnozou dostala k řešení, které spousta majitelů straších chalup nebo rodinných domků dobře zná. Rozpadající se schody do domu je vedly k úvahám, jestli pouze renovovat, nebo využít tuto výzvu ke zlepšení svého komfortu bydlení. Po rekonstrukci střechy totiž právě přicházela na řadu i otázka nutného zateplení domu. Oba dobře věděli, že jakmile dům přikryjí novou fasásou, nebude každá změna komplikovaná. „Snažili jsme se společně definovat, co všechno nám kolem schodů nevyhovuje,“ vzpomíná Bára.

terasa1terasa3 

"Samozřejmě jsme se shodli na tom, že až budeme měnit dveře, určitě pořídíme nějaké stylové. Při té příležitosti zákonitě přišla řeč na malá okna vedoucí do tohoto prostoru z kuchyně. Kromě toho, že byla plastová, nedokázala také kuchyň pořádně prosvětlit. Najednou nám před očima téměř zároveň vytanula představa pohodlné rozlehlé terasy s francouzskými okny. Kuchyň se tak prosvětlí a získáme i přímý vstup na terasu.“ Protože tato etapa rekonstrukce vyžadovala spíš fyzickou sílu, základní zednickou šikovnost a dobrý vkus, rozhodl se Honza, že se do budování pustí sám, bez dalších řemeslníků. „Mám dobrý pocit, že jsme ušetřili náklady a terasa odpovídá přesně našim představám,“ těší Honzu vydařený výsledek. Bára miluje otevřenou, vzdušnou kuchyň a fakt, že jejich prvňáček Johánek si může sám hrát venku a je pořád na očích.

 

Řekla o proměně

Designérka Bára Fišerová:

„Po setkání s několika zedníky, Honza zjistil, že kamennou zídku okolo terasy si postaví nejlépe sám, protože pokud už by si některý ze zedníků s kameny hrál tak, jak on si představuje, cena práce by byla přiliš vysoká. Většina zedníků se totiž kroutí, když něco nemá být zcela rovné. Což je přesně případ stavby půlkruhové organické zídky koem terasy. Uvažovali jsme i o zastřešení, ale pak nám bylo líto sakury, která by se musela ořezat, nebo pokácet."

Kde jsme nakupovali

Stylové vstupní dveře a staré tovární lampy, které terasu osvětlují, jsou z Antiku Spomyšl. Dřevěná francouzská eurookna vyrábí firma TVT, www.tvteurookna.cz. Stylovou dlažbu jsme pořídili v obchodě Wildstone. Jde o imitaci cihelných půdových dlaždic, které by však venku praskaly, zatímco tato dlažba je mrazuvzdorná
a napuštěná impregnací proti vodě. Kovový nábytek s patinou pochází z obchodu Snel Furniture.

 

Terasa pod sakurou