Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Tohle nikdy!

Sice se říká „nikdy neříkej nikdy", ale v některých věcech je dobré mít jasno. Zeptali jsme se lidí různých profesí, čemu se raději vyhnou.

Redakce Marianne | 9. 09. 2012

Ivana Mentlová, módní návrhářka

Bezpečně mě odradí nekvalitní materiály, odfláknuté zpracování a kýčovitý styl. Stánkový prodej oblečení a některé řetězce nejsou to pravé, nízké ceny bývají totiž přímo úměrné kvalitě a životaschopnosti zboží. Podle mě je lepší využít sezonních slev a investovat do kvality.

 

Hana Řehulková, lékařka

Nevěřím zázračnému hubnutí, které se má dostavit, když jíte nějaké potravinové doplňky, vždycky je třeba pohyb a přiměřený jídelníček. A také nevěřím diagnóze na dálku, z pohledu do oka. Nemocí, které se dají takto diagnostikovat, je jen pár.

 

Jana Florentýna Zatloukalová, kuchařka a gurmánka

Nikdy nedávám maso do studené pánve a nikdy ho v ní zbytečně nepošťuchuju, nadbytečně neotáčím a neposunuju. Také bych nikdy nepodlévala levným krabicovým vínem. A nikdy nemám pánev přeplněnou vším možným, protože suroviny musejí mít prostor, aby se správně opekly, a s výjimkou luštěnin nesolím jídlo až nakonec. Také nikdy nepižlám věci malým nožíkem na malém prkénku, protože to není ani rychlé, ani účelné, ani sexy!

Když jdu do restaurace, spolehlivě mě odradí špína hned u vchodu a jídelní lístek, který dává okamžitě tušit, že hlavním skladovacím zařízením v kuchyni je zcela jistě mrazák a hlavním dodavatelem je distributor polotovarů, nikoli tandem řezníka a zelináře.

 

Lenka Fořtová, matka tří dětí

Už nikdy bych nedala všechno jen do výchovy dětí, případně do vztahu s jejich otcem. Vždycky bych si nechala kousek pro sebe a dělala věci až poté, co bych se sama sebe zeptala, jestli jsou dobré taky PRO MĚ. Protože když se plně oddáte rodině, přijde jednou čas, kdy budete muset sama sebe najít. A to je těžké období pro všechny.

  

David Zábranský, spisovatel

Nedal bych peníze za knížku, jejíž koupí bych finančně podpořil zastánce ideologie nebo morálního postoje, s nímž zásadně nesouhlasím a považuji ho za společensky nebezpečný. A nemusí jít pouze o fašismus, ale klidně i o idiotský výplod některé z osob českého zábavního průmyslu, v jejímž případě bych nesnesl vědomí, že si z mých peněz koupila další buřt. Takové knížky bych kupoval zásadně až z druhé ruky nebo bych si je s dovolením vypůjčil a s radostí přečetl, autor či nakladatel by ode mne však nikdy neviděli ani korunu.

 

Naďa Špačková, kosmetička

Každá kosmetička vám bude obhajovat, že právě ta značka, kterou používá, je ta nejlepší. Někdo ale může i po použití luxusní, drahé kosmetiky špatně reagovat, naopak jiná žena se po ní bude cítit o dvacet let mladší. Žádné produkty nejsou vyloženě špatné, stejně jako žádné nejsou nejlepší. Já osobně zastávám názor, že cokoli, co pomůže, i kdyby to mělo být obyčejné sádlo, je dobré. Existuje totiž celá řada faktorů, které ovlivňují kvalitu pleti, jako dědičnost, kvalita života, míra stresu, životní postoj, zdraví…

 

Romana Štrynclová, bytová designérka

Nevybírala bych si barvu výmalby interiéru jen podle vzorníku, to, co se zdá v malém vzorku na bílém podkladě čistou šedou, se totiž může ve skutečnosti ukázat jako modrá či fialová. Při větších plochách rozhodně doporučuji nechat na stěny nanést vzorky a teprve pak rozhodnout!

 

Marcel Kříž, zahradník

Nepěstoval bych doma růže. Je to sice krásná květina a leckdo by se s ní rád potěšil i bez zahrádky, a tak to zkouší doma, jenže to nemá moc cenu, pokud jim nemůžete dopřát alespoň třicetilitrovou nádobu a umístění na slunném balkoně či terase. Růže má totiž hluboký kořenový systém, takže potřebuje jednorázově důkladně zalít zhruba třiceti litry odstáté vody na metr čtvereční. Každodenní běžné zalévání, které jsme zvyklí dávat pokojovkám, je pro ni příliš mělké.

 

Denisa Sudolská, rozvodová advokátka

Nikdy bych se předem nevzdala možnosti vyřešit rozvodové řízení nespornou cestou, to znamená tak, aby soud pouze schvaloval dohody ve věci vypořádání společného jmění manželů a případně výchovy a péče dětí, a ne aby soud sám vedl řízení a rozhodoval o vypořádání jmění a o výchově dětí. Vyvarujete se tím vypjatých situací před soudem a zdlouhavého řízení.