Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Tom Ford: Jak začínal módní návrhář, který oblékl Jamese Bonda?

Info ikona
Tom Ford

James Bond – ikona pánského stylu – vždy udával směr. Když se natáčela bondovka Quantum of Solace, vedoucí kostymérka tehdy přišla s nápadem vytvořit agentovi 007 trochu jinou image. A módní návrhář Tom Ford splnil úkol na jedničku. Daniel Craig jako James Bond vypadal naprosto úchvatně. Nebo ne?

Karolína Peřinová | 27. 08. 2021

Kdo je vlastně Tom Ford? Vlastním jménem Thomas Carlyle Ford je americký módní návrhář, který nedokončil dvě vysoké školy. Vzdal se jich, aby mohl hrát v reklamách. Pak se ale v New Yorku přihlásil na třetí vysokou školu, interiérovou architekturu, kterou nakonec absolvoval. Během studia si při večerech v pověstném klubu Studio 54 přiznal svou homosexuální orientaci a při stáži v tiskovém oddělení pařížského módního domu Chloé v sobě objevil velkou vášeň pro módu.

Přesun do Evropy a Gucci

Když pak po škole hledal práci, lhal v životopise a každý den volal Cathy Hardwick, u které chtěl pracovat. Ta nakonec souhlasila a Tom Ford u ní pracoval dva roky. Další dva roky strávil po boku slavného kolegy Marca Jacobse u Perry Ellis a poté se rozhodl přestěhovat do Evropy. Podařilo se mu získat místo ve vedení prêt-à-porter linie u značky Gucci. Zčásti proto, že byla tou dobou v troskách, a proto o jeho pozici v podstatě nikdo jiný nestál. Značka mu ale dala příležitost růst, a tak začal brzy navrhovat pánské kolekce, stal se hlavou divize bot, parfémů, určoval směřování reklamy, image i designu obchodů.

Mohlo by se vám líbit

Yves Saint Laurent a jeho nejikoničtější módní počiny

Byl křehký, introvertní, a zároveň oplýval módní genialitou a vizionářstvím. Ikonický návrhář Yves Saint Laurent sice už není mezi živými, ale kousek inspirovaný jeho kolekcemi najde ve svém šatníku snad každá žena.
marianne.cz

Největší kritik – Yves Saint Laurent

V 1993, kdy navrhoval jedenáct linií zároveň, běžně pracoval osmnáct hodin denně. Vysloužil si tak místo kreativního ředitele, aby v roce 2004 začal pracovat na stejné pozici pro značku YSL, která byla tou dobou nejnovější akvizicí firmy Gucci. Tom Ford tak usedl na místo samotného zakladatele Yvese Saint Laurenta – v jeho vlastní značce, která mu už nepatřila. Laurent až do své smrti v roce 2008 nevynechal jedinou příležitost, aby mohl kritizovat Fordovy kolekce.

Mohlo by se vám líbit

7 slavných návrhářů, kteří byli kreativní ředitelé ještě slavnějších módních domů

Věděla jste, že Karl Lagerfeld působil několik let u Chloé? A že Christian Dior nebyl ten, který nejdéle vedl značku Dior? Přinášíme vám příběhy sedmi návrhářů, kteří byli kreativními řediteli slavných módních domů a příliš se to o nich neví.
marianne.cz

Značku proslavil Daniel Craig jako Bond

Tom Ford nicméně kvůli neshodám uvnitř skupiny Gucci nakonec otřesen odchází a v roce 2006 si zakládá svoji vlastní značku. Právě tu mu pomohl proslavit James Bond, ikona pánského stylu. Před natáčením Quantum of Solace Fordovi zavolala Jany Temime, vedoucí kostymérka, s tím, že by agentu 007 ráda vytvořila novou image. Tom Ford proto Jamese Bonda oblékl do ručně šitých obleků tak, aby Danielu Craigovi seděly přímo na tělo a zároveň mu dávaly prostor k pohybu v akčních kaskadérských scénách. Bondův styl navíc doplnil Fordův model leteckých slunečních brýlí s modrými čočkami TF108, jehož prodeje díky filmu vylétly o tisíce procent. Lepší reklamu si Tom Ford zkrátka nemohl přát.

Zdroj: Fashion Days ve spolupráci s Janou Máchalovou (kniha Budiž Móda)