Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Tři jídelníčky, po kterých omládnete

Může mít náš dnešní oběd vliv na to, jak budeme vypadat zítra? Podle odborných studií ano, správné složení jídelníčku totiž pomáhá zlepšit stav pokožky a umí zpomalit i stárnutí organismu.

Redakce Marianne | 20. 10. 2012

Podle průzkumů by většina žen chtěla vypadat zhruba o osm let mladší, přitom ale šest ze sedmi žen nechce podstupovat žádné invazivní omlazující zákroky. Existuje ale jiný způsob, jak si spolehlivě ubrat pár let? Naštěstí ano, speciální jídelníček.

První anti-aging dieta vznikla před více než deseti lety. Její autor, americký dermatolog Nicholas Perricone, tehdy radil jíst tuny lososa, který je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a astaxanthin, tedy látky zlepšující stav pokožky. Od té doby se ale kvůli novým poznatkům mnohé změnilo a se zaručenými návody, jak díky jídlu zastavit čas, se roztrhl pytel.

Většina omlazujících jídelníčků staví na ‚barevném‘ jídle a doporučuje konzumaci zralého ovoce, zeleniny, bylinek a koření. Zdraví (a kráse) prospěšné jsou i zelený čaj, červené víno a tmavá čokoláda. Výrazné barvy totiž znamenají vysoký obsah důležitých výživných látek.

To, co jíme, ovlivňuje nejen naši váhu, ale také zdraví, zdravé tělo znamená i lepší vzhled pokožky. A naopak. Třeba studie americké Yale University ukázala, že čím hlubší vrásky člověk má, tím jsou jeho kosti křehčí, což je zčásti způsobeno i nevhodnou stravou. Čím tedy své tělo nakrmit, abychom zpomalili jeho stárnutí? Zkuste ‚omlazující menu‘ podle uznávaných odborníků.

 

Dieta zdravých genů

Správně zvolená strava je podle doktora Perriconeho skutečným elixírem mládí. Autor věří, že takzvané fytonutrienty v potravě vyvolávají v buňkách těla stres, čímž se aktivují jejich ochranné geny, a díky tomu lépe odolávají procesu stárnutí.

Jak na to?

Strava s nízkým obsahem sacharidů se skládá převážně z ovoce, zeleniny, bylinek a koření, zejména kurkumy a skořice. Důležitou součástí jídelníčku je i lesní ovoce a řeřicha, povolená je kvalitní hořká čokoláda a sklenka červeného vína. Dále ryby, zejména losos, biomaso, luštěniny, oves a ječmen.

Minusy

Jedná se o poměrně striktní dietu bez obsahu jednoduchých cukrů.

Tipy

  • Jezte sýry v biokvalitě, s vyšším obsahem vitaminu K, důležitého pro zdravé kosti.
  • Dbejte na dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, které najdete v rybách, také v semínkách chia (k dostání v prodejnách zdravé výživy).
  • Pokud nemáte rádi brokolici, zkuste řeřichu, která obsahuje stejné látky chránící před rakovinou.
  • Více v knize Dr. Nicholas Perricone: Forever Young

  

Jeskynní menu

Jídelníček podle profesora Arthura De Vany je založený na stravě podobné té, kterou naši předci konzumovali před čtyřiceti tisíci lety. Slibuje více energie, delší život, minimum nemocí i úbytek váhy.

Jak na to?

Strava s minimem cukrů a škrobů je podobná u nás známé ‚paleodietě‘. Skládá se z jedné třetiny z vařené zeleniny, z třetiny ze syrové a z třetiny z masa nebo ryb. Můžete přidat také ovoce, ale nikdy ořechy nebo brambory. Žádné mléko, občas je povolen jogurt nebo sýr.

Minusy

Protože velkou část jídelníčku tvoří maso, není tato strava vhodná pro vegetariány.

Tipy

  • Zvyšte příjem čerstvých potravin. Za ideální oběd považuje profesor De Vany velkou porci zeleninového míchaného salátu s avokádem a krevetami nebo grilovaným kuřetem.
  • Nenechávejte zbytky. Maso a zeleninu můžete další den sníst k snídani.
  • Jednou týdně vynechte jídlo nebo alespoň nahraďte klasickou večeři trochou masa se zeleninou. Půst je podle odborníků zaručeným omlazujícím prostředkem.
  • Více v knize Arthur De Vany: The New Evolution Diet

 

Přirozená strava

Příjem výživných látek z přirozených přírodních zdrojů je podle Andrewa Weila to nejdůležitější. Tato dieta, ideální pro vegetariány a milovníky cukru, má pozitivní vliv na zdraví a redukuje riziko nemocí spojených se stárnutím.

Jak na to?

Celkový příjem kalorií by měl být ze 40–50 % z komplexních sacharidů (celozrnné potraviny, fazole, sladké brambory, avšak ne moučná jídla), 30 % tuků (avokádo, ořechy, olivový olej) a z 20–30 % z bílkovin (hlavně ryby, jogurt, fazole). Omega-3 kyseliny doplňte lněnými semínky nebo rybím olejem.

Minusy

Bio a celozrnné potraviny nejsou zrovna levné, tahle dieta se poněkud prodraží.

Tipy

  • Vsaďte na přírodní ochucovadla, jako je skořice, česnek, zázvor nebo kurkuma, která obsahují vysoký podíl antioxidantů.
  • Pijte bílý čaj. Je jemnější a chutnější než zelený a obsahuje i více výživných látek.
  • Jezte více asijských hub, třeba šiitake. Mají pozitivní vliv na imunitu.
  • Více A. Weil: Healthy Aging