Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Trpíte PMS?

Info ikona
PMS

Bolesti, podrážděnost, chutě na sladké… Cítíte se takhle několik dní před menstruací? Miranda Gray tvrdí, že objevila způsob, jak se ve svých pocitech vyznat a něco z nich i vytěžit. A to nejen v období před menstruací, ale také ve všech ostatních, které se střídají během našeho menstruačního cyklu.

Redakce Marianne | 24. 07. 2013

 

Miranda Gray je britská ilustrátorka, výtvarnice, kreativní ředitelka multimediální firmy a také žena, která žije podle svého menstruačního cyklu. Když se začala živit malováním, zjistila, že používá dva styly. Jeden analytický, druhý abstraktní. Vypozorovala, že se tak děje v závislosti na jejím menstruačním cyklu.

Nejsme celý měsíc stejné, nevyčítejme si to

Také se vám stává, že jednou na poradě excelujete, podruhé máte pocit, že návrhy vašich kolegů jsou naprosto nedotažené a musíte je opravit, a potřetí byste raději vůbec na poradu nechodila, zůstala sama ve své kanceláři a pracovala tiše na něčem vlastním? Přemýšlela jste, čím to může být?

Miranda Gray tvrdí, že žena je cyklická, žije podle lunárních hodin, nikoli podle lineárního kalendáře, který jde jen kupředu, jako muži nebo nemenstruující dívky. Aby náš cyklický čas běžel bez problémů, je nutné respektovat změny, které se v jeho průběhu dějí ve čtyřech fázích. S každou spojuje s jednou archetypální postavou.

miranda

Baba, panna, matka a kouzelnice

První fáze je menstruační a je ve znamení baby. Podle Mirandiny teorie potřebujeme přemýšlet samy o sobě, mít klid a snít si. Je třeba zpomalit a stáhnout se z vnějšího světa.

Druhou preovulační etapu symbolizuje panna. Měly bychom být sebevědomé, ambiciózní, soustředěné, zvládneme cokoli. V této době je nejlepší zahajovat nové projekty. Kromě toho máme radost ze sexu a dokážeme si ho užívat se vším všudy.

Třetí fází je ovulace, kterou Miranda spojuje s postavou matky. Přestáváme se zabývat samy sebou, jsme nesobecké a laskavé, pečujeme o celý svět. Jsme odpovědné, tvořivé, staráme se o běžící projekty a přicházíme s vylepšujícími nápady.

 

A konečně premenstruační fáze, se kterou si nevíme často rady. Podle starého učení jí vládne postava kouzelnice. Stahujeme se pomalu do sebe, dokážeme se podívat pod povrch věcí. Nával energie je velice intenzivní a potřebuje nějak ven. Pokud nenajdeme způsob, jak ho uvolnit tvořivým způsobem, je nám zle, jsme protivné a rýpavé. Vidíme chyby a dokážeme na ně poukázat tím nejméně příjemným způsobem. Navíc se zhoršuje naše schopnost soustředění a vůbec nemáme chuť řešit každodenní problémy. Na řadě je snění a intuice.

 

Co tedy s tím?

Nejprve se pozorujte. Každá jsme jiná a každá se cítíme v různých fázích trochu jinak. Namalujte si své lunární hodiny (kruh rozdělený na dílky podle počtu dní od prvního dne krvácení jednoho cyklu k prvnímu dni krvácení dalšího cyklu) a zapisujte si, jak se kdy cítíte, kolik máte energie, jak jste na tom se zdravím a s libidem, jak se projevujete navenek nebo jaké sny se vám zdají. Opakuje se to měsíc co měsíc? Uvědomujete si, kdy toužíte po klidu a kdy chcete být ve společnosti? Kdy vás každodenní starosti vytáčejí k nepříčetnosti a kdy je zvládáte levou zadní?

 

Obecné sklony, které jsme tu podle Mirandy Gray vyjmenovali, vám mohou posloužit jako vodítko. Autorka tvrdí, že když se nebudeme své cykličnosti bránit, ale budeme své vnitřní hodiny poslouchat, bolesti a popudlivost se ztratí.

V práci samozřejmě nejde poradu odložit pokaždé, když se vám zamane, děti také nemá vždycky kdo pohlídat, ale vyšetřit si pro sebe hodinku nebo alespoň půl každý den snad není tak těžké. Uvolnit se, přemýšlet a věnovat se v tu chvíli tomu, po čem toužíme nejvíce. Ať už to je snění s otevřenýma očima, plánování ve velkém nebo obyčejný spánek.

Pokud chcete vědět víc, zkuste knihu Rudý měsíc.

 

Co na to ženy, které to zkusily?

Žaneta, 29 let: „Přestala jsem si vyčítat to, že nedokážu s lidmi komunikovat celý měsíc stejně otevřeně. Prostě někdy na ně mám náladu a někdy ne. Vím, kdy si mám domluvit osobní schůzku a kdy je lepší řešit věci po e-mailu.“

Karolína, 31 let: „U mě se nejvíce mění chování v posteli. Díky cykličnosti jsem snáze vysvětlila manželovi, proč mám pokaždé chuť na jiné milování. Musím říct, že to příjemně ovlivnilo náš vztah.“

Tereza, 38 let: „Mívala jsem migrény a silné bolesti v bedrech během předmenstruační i menstruační fáze. Teď vím, že si musím najít hodinu čas na to, být sama a dělat něco v tichosti rukama. Kreslím, šiju, pletu… uklidním se, uvolním a pak neštěkám na manžela a na děti.“