Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Třpytivý party outfit – víte, jak o něj pečovat?

Sezona předvánočních a firemních večírků je v plném proudu a přichází období, kdy můžete ze skříně vyndat svoje nejhezčí kousky, odvážněji se nalíčit a vyrazit ven. Aby vám ale vaše drahocenné kousky vydržely co nejdéle, měla byste o ně dobře pečovat.

Redakce Marianne | 30. 11. 2013


Každý materiál potřebuje to své, takže co platí pro šifon, neplatí pro krajku. Přinášíme vám čtyři tipy, jak se vyvarovat nejčastějších chyb v péči o třpytivý outfit.

Flitry, kamínky a aplikace

tit01292_609699


Nikdy nepatří do pračky ani sušičky. Ony by to nakonec v pračce ty kamínky i vydržely, ale horší je, že bývají na podkladovou látku přišité jednou tenkou a jemnou nití, která se nesmí vytahat, jinak se jednolitý flitrový porch naruší a nevypadá ani trochu hezky. Do péče o flitrované materiály, kde jsou flitry našité zvenčí, se vyplatí investovat čas. Topy i šaty s kamínky perte opatrně v ruce a sušit byste je měla rozložené na froté ručníku. U kamínků se také vyplatí dávat pozor při nakupování. Všimnete-li si, že nějaký kamínek chybí, buďte si jistá, že šaty nebo top dlouho nevydrží.

Krajka

BlackLaceDress2_1760574a

Ať si pořídíte bílou, nebo černou, pokaždé je krásná a smyslná. Jde o velice trendy materiál, který je ale velmi křehký a může se rychle a snadno zničit. Krajku perte v programu na jemné prádlo a ideálně v ochranných síťkách. Levnější krajky, vyrobené ze syntetiky, snáze podléhají zkáze.

Tyl

wbeL9xIjFh3p


Lehká průhledná textilie s jemným mřížkováním typická pro sukně baletek, se dnes nejčastěji vyrábí z bavlny nebo chemického hedvábí. Tylů je nespočet, existují tyly s potiskem, stříbrné či zlaté tyly z metalízových přízí či elastické tyly s příměsí elastanu. Pokud není tyl natužený, lze ho prát i v pračce dle instrucí na štítku, natužený tyl byste pak měla znova natužit, aby se dosáhlo původního efektu.

Šifon

343084_in_xl

I když je považován za elegantní kousek vhodný na večírky, název pochází z francouzštiny a znamená v překladu ‚hadr‘. Tento materiál vytváří průsvitné elegantní záhyby a hodí se k řasení. Je však i průhledný, takže vyžaduje vysoké nároky na preciznost zpracování. Je pevný, ale snadno se zmačká a lehce poškodí. V případě hedvábného šifonu doporučujeme chemické čištění, u syntetického můžete prát v ruce, ale nesmíte ho ždímat. Žehlí se bez napařování na nejnižší teplotu.

Zdroj: Fashion Days ve spolupráci s odbornou konzultantkou Eliškou Kadlecovou.

Abyste vypadala ve svých večírkových šatech co nejlépe, soutěžte s námi dnes v naší vánoční soutěži http://vanoce.marianne.cz/ o zvýhodněné balíčky z oddělení dermatologie do Asklepionu, Kliniky a institutu estetické medicíny.