Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Úchvatný hotel v Provence

Tam, kde je francozská Provence ještě opravdová a kde lišky dávají dobrou noc, leží Metafort. Malý designový hotýlek, který he útočištěm těch, kdo hledají skutečný klid a nevyžadují žádné zbytečné příkrasy.

Redakce Marianne | 29. 09. 2014

Když manželé Isa a Philippe Lichtenthurnovi koupili velký čtyřpatrový dům nad vsí Methamis s nádherným výhledem do údolí řeky Nesque s úmyslem přetvořit ho na unikátní hotýlek, byl jejich plán považován za téměř šílený. Všichni dosavadní potenciální zájemci nakonec vždy kvůli špatnému stavu objektu od koupě rychle upustili. Pro Isu a Philippa to však byla výzva, navíc již byli vybaveni bohatými zkušenostmi s problémy vznikajícími při rekonstrukcích starých budov, protože před časem obnovili podobně rozsáhlé historické vinařství. A tak se na celý jeden rok ubytovali v karavanu na nádvoří zchátralé stavby, aby koordinovali rozsáhlé práce přímo z místa. Protože chtěli vybudovat pět hotelových pokojů, byt pro sebe, jídelnu a velkou kuchyň, museli předchozí dispozici téměř zcela proměnit.

Snimek_obrazovky_2014-09-29_v_17.26.14_copy_copy

Kamenný dům poskytuje po rekonstrukci veškerý komfort dneška. Je v něm komorní hotel s pěti pokoji a jedním apartmánem, kde se můžete ubytovat za cenu od 140 € za dvě osoby a noc.

Jakmile byla stavba z větší části dokončena, švýcarský pár se hned zaměřil na hledání vhodného zařízení. Jejich vizí byl mix moderního nábytku v kontrastu s průmyslovým mobiliářem a vybavením s vintage vzhledem.Většinu toho nalezli na starožitných trzích v okolí, v Carpentras, L’Isle-sur-la-Sorgue a v Avignonu. Všechny pokoje jsou tak zařízeny v kombinovaném, ale jednoduchém stylu a některé nabízejí skutečné vychytávky, jako třeba pokoj Sous les étoiles (Pod hvězdami), ve kterém je postel připevněna na speciálním kolejnicovém systému, díky němuž ji lze vysunout z pokoje na terasu a usínat s hvězdnou oblohou nad hlavou.

Snimek_obrazovky_2014-09-29_v_17.30.28_copy

Budova ze 17. století je zakomponována do trosek středověkého hradu na vrcholu kopce nad vsí Methamis v oblasti Luberone v severní části Provence. Nabízí nádherný výhled na pohoří Vaucluse a romantickou krajinu linoucí se podél řeky Nesque.

Místo pro provozování hotelu je velmi dobře zvolené. Úchvatná krajina s vinohrady a lesy, kde můžete pozorovat orly, kamzíky, jeleny a divoká prasata, je protkána turistickými cestami a zároveň je to odsud pouhých 35km do světoznámého Avignonu. Přesně rok po uzavření kupní smlouvy přijeli první hosté. „A ani ne hodinu po příjezdu již byli všichni v bazénu,“ vzpomíná Philippe. A ještě dodává, že pak společně s nimi vypili na oslavu otevření spoustu vína. Napadá vás otázka, zda si Isa a Philippe Metafortem splnili celoživotní sen? „Spíše jen na pár let,“ říkají. „Tak dlouho, dokud nás to bude bavit a než se dostaví rutina. Pak se případně znovu objeví potřeba realizace něčeho nového.“ www.metafort-provence.com

Snimek_obrazovky_2014-09-29_v_17.29.32

Lůžko v komnatě Sous les étoiles můžete po vodicích kolejnicích vyvézt z pokoje ven na terasu a užívat si vleže v posteli slunce nebo večer romanticky pozorovat měsíc a hvězdy i usínat pod širým nebem.

Snimek_obrazovky_2014-09-29_v_17.27.03

Metafort názorně prezentuje životní styl Isy a Philippa – rekonstruují staré domy a vytvářejí v nich jednoduchý, poklidný, a hlavně maximálně pohostinný svět pro sebe i hosty.

Snimek_obrazovky_2014-09-29_v_17.25.44_copy

V místech, kde kdysi stála věž, z níž se střežilo okolí hradu, je nyní terasa s bazénem poskytující odpočinek a jedinečný výhled do prosluněné jihofrancouzské krajiny. Sezení je pojaté minimalisticky, a příjemně tak kontrastuje s rustikálností zbytků hradní zdi.

Snimek_obrazovky_2014-09-29_v_17.30.08

Kombinace stylů a materiálů funguje i v kuchyni. Žulová deska pracovního stolu je usazena na litinové U-profily. Zrezivělé kovové trubky byly zachráněny při rekonstrukci domu a proměněny v minimalistické industriální lampy. Originální ráz dotvářejí i ocelové pracovní stoličky a kovová tovární skříň.

Snimek_obrazovky_2014-09-29_v_17.28.11_copy

Ve všech místnostech je harmonicky zkombinován designový nábytek s bazarovými kousky. Pokoj Opaline ve třetím patře má zároveň krásný výhled na okolní střechy celého komplexu.

Snimek_obrazovky_2014-09-29_v_17.29.01_copy

Koupelna je dalším místem, kde se ná krásně odpočívat a zapomenout na veškerý stres.