Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Účinky chemoterapie nemusí ovládnout váš život

Komerční článek - Rakovina prsu: noční můra a strašák statisíců žen po celém světě. Kromě strachu z nemoci samotné mají však mnozhé ženy obavy z léčby – chemoterapie a jejích následků. I ty se ale dají ovlivnit.

Redakce Marianne | 31. 01. 2014

Propagace firmy. Marianne.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.


Nevolnost a další vedlejší účinky dokážeme účinně potlačit

Žaludeční nevolnost, nechutenství a celková slabost, to jsou nejčastější vedlejší účinky chemoterapie, léčby rakoviny prsu a dalších typů karcinomu. Lékaři už dnes ale dokáží nastavit léčbu tak, aby se vedlejším účinkům prakticky zcela vyhnuli.

Díky znalosti účinků cytostatik – léků podávaných v rámci chemoterapie – a jejich vhodné kombinaci s prostředky mírnícími nevolnost léčí pacientku bez zbytečných negativních vedlejších účinků chemoterapie.

Dbejte na stravu, pomůže vám

Pokud se nechcete spoléhat jen na léky, vězte, že často nevolnosti a další problémy vyřeší i změna a úprava stravování. Větší zásahy do jídelníčku konzultujte s lékařem – nedostatečný příjem živin vám jedině uškodí. Některá pravidla však zvládnete do každodenního života zapojit sama:

·   Jezte malé porce vícekrát denně.

·   Hodně pijte, ale ne během jídla.

·   Studená jídla i nápoje vám uleví víc než teplá.

·   Vyhýbejte se potravinám, které zbytečně zatěžují trávicí systém, tedy zejména příliš sladkým, tučným nebo smaženým jídlům.

Opora a pomoc

Vedle léků proti nevolnostem a spousty užitečných rad, jak se s vedlejšími účinky vypořádat, potřebuje každá nemocná žena ještě jednu věc: své nejbližší, o které se může vždy opřít. Podpora rodiny, přátel i širšího okolí je nesmírně důležitá. Vědomí, že v tom není sama, dodává ženě síly k dalšímu boji.

Za zmínku stojí také pojištění pro případ rakoviny prsu , které v České republice poskytuje například projekt For You společnosti ING. Nemocné pomůže nejen po finanční stránce, ale zajistí jí také asistenční služby, jaké bude zrovna potřebovat. Někdy je totiž i pouhé vyzvednutí léků neuvěřitelně náročné.

Na co se připravit

Často se lidé, kteří nemocní, i jejich blízcí, ptají, co mají od chemoterapie čekat. Odpověď není snadná, u každého je průběh trochu jiný. Častokrát je však prvotní strach horší než samotná procedura.

Přečtěte si, jaké pocity má z léčby člověk, který je nemocné nejbližší oporou.